Fem timmar för att rapportera rattfylla

Fem timmar

Klockan var 07.45 när polispatrullen kom in till stationen på Södermalm en morgon tidigare den här månaden. En man misstänktes för rattfylleri och detta skulle avrapporteras i Pust. Enligt patrullen ska det ta cirka en timme – men först fem timmar senare var de färdiga.

Polis gick hem i affekt

I en tillbudsanmälan berättar en polisman i Stockholm att han ”lämnade arbetet i affekt och stressad och irriterad” i början av augusti. Orsaken var att han inte lyckades vidta vissa utredningsåtgärder i Pust och polisen skriver att det är ett återkommande problem.

Högt blodtryck

En stad i Stockholms län var utan synligt närvarande polis under två timmar en fredagskväll för två veckor sedan, eftersom poliserna som var i yttre tjänst tampades med Pust-problem inne på stationen. Patrullen skulle avrapportera ett normalärende av rattfylleri, vilket enligt den anmälande polisen tog cirka en timme med det gamla systemet.

”Efter 1,5 timme är vi tvungna att ta en fikapaus eftersom blodtrycket stiger”, skriver polisen och berättar att man sedan gav upp vid midnatt.

Pust står för ”polisens utredningsstöd”, men det nya avrapporteringssystemet tycks snarare orsaka poliser som, just det – pustar.

Många som arbetar med systemet har lämnat in tillbudsrapporter där de med stor frustration beskriver Pust Siebel som ologiskt och tidsödande. 

Flera av anmälningarna kommer från Stockholm, där Pust är ett välkänt arbetsmiljöproblem enligt facket.
– I Stockholm har vi haft det i ungefär ett år och det har varit problem ända från början. Men det har varit mycket kritik mot systemet från andra delar av landet också, säger Therése Johansson, styrelseledamot och ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Polisförbundet i Stockholms län.

Johansson berättar att ett problem till exempel kan vara att det kommer upp ett felmeddelande när polisen ska lägga in en misstänkts ID-uppgifter. Men i felmeddelandet finns inga instruktioner, det är inte alltid chefen vet lösningen och supportpersonal är inte i ständig tjänst.
– I slutändan är det allmänheten som får lida. Vi syns inte ute på gator och torg som vi ska göra, i stället sitter vi inne och rapporterar.

Facket uppmanar nu sina medlemmar att inte låta Pust Siebel påverka deras hälsa.
– Vår arbetsmiljö ska inte drabbas av att RPS (Rikspolisstyrelsen, reds anm) har valt ett dåligt system och inte gett oss någon utbildning. Man får låta avrapporteringen ta den tid det tar. Men det är klart att det skapar frustration – man blir ju polis för att man är en engagerad människa, inte för att sitta inne och avrapportera, säger Therése Johansson.