Här är polisens tips

Parkera cykeln så öppet som möjligt, gärna där det rör sig mycket folk.

Märk och registrera din cykel.

Var noggrann när du köper en begagnad cykel. Kontrollera kvitto, ramnummer etc.

Lås fast cykeln med ett certifierat cykellås eller hänglås och kätting.

Lås helst fast cykeln i ett fast föremål.

Lås in cykeln när du inte använder den.

 

Förra året anmäldes 70 000 cyklar stulna i Sverige, och enligt statistiken sker de allra flesta stölderna på allmänna platser. Men det finns sätt att skydda sig, skrev polisen i ett Facebook-inlägg på onsdagen.

Det är givetvis viktigt med ett stadigt lås, men de skriver också att det är bättre att parkera cykeln där det rör sig mycket folk. Om din cykel ändå blir stulen är det väldigt viktigt att den är väl uppmärkt med ramnummer så att polisen lättare kan hitta den rättmätiga ägaren om cykeln återfinns.

– Det finns ju de spontana cykelstölderna, att någon snor en cykel för att förflytta sig med. Den andra kategorin är ju de som livnär sig på att stjäla cyklar och sälja dem vidare. I vissa fall säljs de också utomlands, att de lägger dem i containrar och skeppar ut, säger Christer Brandström, stationsbefäl i Flemingsberg.

Man hånades under operation – får fyra miljoner i skadestånd

I inlägget berättar polisen om ett fall där de lyckades spåra den rätta ägaren av en upphittad cykel, tack vare att den var ordentligt uppmärkt.

– Man kan skydda sig genom att göra en polisanmälan, så att om vi finner cykeln kan vi söka på den i våra register, annars får ju tjuven fortsätta att cykla. Då vill vi gärna ha personnummer eller ramnummer, och att stölden anmäls så att vi kan söka i våra register. Det är det bästa sätter att få tillbaka cykeln.

Polisen: Så skyddar du dig mot de vanligaste sommarbedrägerierna