fakta
Vad är binära optioner?

Binära optioner beskriv som en option där utmaningen är att förutse om en aktiekurs, ett index eller någon annan tillgång kommer att befinna över en viss kursnivå vid en förutbestämd tidpunkt i framtiden. Handeln bedrivs seriöst bland annat på Stockholmsbörsen under namnet Överunder.

Kallas också: Digitala optioner, fixed return options (FRO), över/under-optioner och all eller inget-optioner.

Källa: Privata Affärer

På Facebook finns många varningar om sms:et och telefonnumret sms:et kommer ifrån har sökts på av över 4 700 personer på hitta.se.

Klickar du på länken i sms:et leds du till en sajt som hävdar att du kan tjäna tiotusentals kronor om dagen på så kallad binär optionshandel och man erbjuds skapa konto – och skickas till ett företag som är en optionsmäklare, berättar Jan Olsson på polisen nationella bedrägericentrum.

– Jag vet inte om personen som skickar smsen får betalt för att få in trafik till sidan. Oavsett, marknadsföringen är bedrövlig, fortsätter han.

Är sms:et eller sajten en del av något brottsligt?

– De faller i gråzonen. Det är inte uppenbart bedrägeri, du får säkert din programvara och får logga in på sajten. Så det är inte som vi trodde initialt, att man ville ha kortinformation. Men de påstår att det finns program som räknar ut hur man ska sälja och det hela är patetiskt och du riskerar förlora pengar. 

►LÄS MER: Därför vill vi bli lurade på nätet

På Facebook finns många varningar om sms:et och Polisen varnar även för sms:et via sin Facebooksida Polisen – bedrägerier.  ” Vi vill skicka med dig att ta för vana att ifrågasätta de erbjudanden du nås av över sociala media, mejl eller per telefon. Låter erbjudandet för bra för att vara sant, så är det sannolikt det.” skriver de bland annat.

Kan ni göra något åt smsen?

– Nej det kan vi inte. Men det kan vara något för Konsumentverket att titta på.  

Till dem som fått meddelandet och klickat sig vidare har Jan Olsson ett tydligt budskap:

– Fundera hur ni investerar era pengar om ni är rädda om dem.

►LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte en kristen flicka som mördats av IS