Fakta: Tidigare dödsfall inom polisen

2013 omkom en polis när hans fyrhjuling gick genom isen i centrala Stockholm.

2011 blev en civil polisbil påkörd bakifrån utanför Östra Ljungby i Skåne. En polis avled senare på sjukhus.

2010 omkom en hundförare när han kolliderade med en älg utanför Kalmar.

2009 frontalkrockade en civilanställd vid polismyndigheten i Örebro under ett tjänsteärende.

2007 omkom en polis i en helikopterolycka på Sisjöns övningsområde utanför Göteborg. I Nyköping sköts en polis ihjäl då en sjuk person skulle föras till psykiatrisk tvångsvård.

2005 omkom en polis vid ett efterföljande där polisbilen kolliderade med ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång i Smedstorp i Skåne.

2004 misshandlades en polis till döds i Hedemora.

2001 omkom en polis i Herrlunga kommun sedan hon bländats av solen, fått sladd och kört av vägen.

1999 sköts två poliser till döds i Malexander av bankrånare.

Källor: Arbetsmiljöverket och Svenska Polismäns Minnesportal

Hela Polismyndigheten flaggade under torsdagen på halv stång och klockan 15 hölls en tyst minut. Bilburna patruller som hade möjlighet stod stilla med blåljusen på för att hedra den omkomna kollegan.

"Det inträffade är mycket tragiskt och vi känner sorg och förtvivlan", säger rikspolischefen Dan Eliasson i en kommentar.

Halt på vägarna

Det var under en biljakt som både polisbilen och den jagade bilen av okänd anledning körde av väg 591 strax innan en bro och hamnade i Viskasjön i Åsele kommun. Enligt Trafikverket var det halt på vägarna i området tidigt på morgonen.

En polis i 25-årsåldern från Örnsköldsvik avled på platsen sedan polisbilen voltat ner i vattnet. Den andra polisen, en 28-årig kvinna hemmahörande i Umeå, skadades svårt och får intensivvård. Enligt Norrlands universitetssjukhus är hennes tillstånd allvarligt men stabilt, och inte livshotande.

Biljakten började när en personbil körde rakt igenom en trafikkontroll utanför Örnsköldsvik. Den pågick sedan i närmare tio mil innan de nådde Fredrika där båda bilarna körde av vägen.

Varför polisen beslutade att följa efter bilen och om det var aktuellt att avbryta jakten vid något tillfälle får den fortsatta utredningen visa, säger polisens presstalesman Peder Jonsson.

Försatt på fri fot

Bilföraren är i 25-årsåldern och är känd av polisen sedan tidigare. Han misstänks nu för en rad trafikbrott, så som vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.

Till en början var mannen så påverkad att det inte gick att förhöra honom. Efter att han senare förhörts försattes mannen på fri fot.

– Det fanns inte skäl att anhålla honom enligt åklagaren, säger Peder Jonsson.

Bland kollegorna i Västernorrland är stämningen dyster.

– Det är otroligt hemskt givetvis. Det är mycket att ta hand om kolleger just nu, säger Martin Södervall, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland, till TT.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger sig känna stor sorg över det inträffade.

– I det här läget går våra tankar naturligtvis till familjen, kollegorna och vännerna till den omkomna kollegan, säger hon till TT.

– Det är en stor sorg i hela kåren för alla vet att det här kan hända när som helst och vem som helst utav oss.