Fakta: Detta har hänt

2 oktober: Sex personer grips skäligen misstänkta för våldtäkt på en rullstolsburen kvinna på Gotland. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har anmält att hon blev våldtagen i en bostad i Visby under natten till söndagen. En av dem släpps medan fem blir anhållna.

5 oktober: De anhållna släpps på fri fot. En demonstration anordnas utan tillstånd i centrala Visby där ett hundratal personer går från polisstationen till platsen där den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Senare under kvällen ska en sten ha kastats mot en ruta på ett asylboende i Slite, nordost om Visby, och samma natt ska några personer ha tagit sig hem till åklagaren i fallet, rapporterar Expressen.

7 oktober: Polisen skickar förstärkning till Gotland till följd av att allvarliga hot som riktats mot de tidigare anhållna samt personer inom rättsväsendet.

9 oktober: Två män misstänkta för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman förhörs men släpps därefter.

Större delen av den extra polisstyrka som kallades till Gotland som förstärkning i fredags lämnade ön i morse.

– När vi väl varit här och tagit de delar som man behöver ha hjälp med känns det som att det är ett tryggt och säkert ställe. Men vi är några som kommer att vara kvar ytterligare några dagar, säger Christer Birgersson, kommenderingschef för förstärkningsstyrkan.

Utrett hot

De tillresta poliserna har under sin tid på ön inte hanterat själva våldtäktsutredningen, utan hjälpt till med utredningen av de hot som riktats mot företrädare för åklagar- och polismyndigheterna efter att de misstänkta gärningsmännen släpptes i onsdags.

– Vi hade två personer som vi bedömde som skäligen misstänkta för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott. De två personerna hämtade vi till förhör, och i samband med att vi hämtade dem så gjorde vi även husrannsakan och beslagtog visst tekniskt material som nu ska analyseras. De två personerna är nu släppta men utredningen fortsätter och misstankarna kvarstår mot de här personerna, säger Christer Birgersson.

Oroligt på ön

Extrapoliserna har också haft i uppdrag att jobba trygghetsskapande efter förra veckans oroligheter på ön som inleddes när de misstänkta gärningsmännen släpptes. Frisläppandet väckte upprörda känslor, inte bara på grund av brottsoffrets funktionshinder utan också till följd av uppgifter som spridits om att de misstänkta gärningsmännen skulle vara asylsökande.

I onsdags anordnades en demonstration med ett hundratal deltagare i Visby. På sociala medier, där stämningen bitvis varit hätsk, ondgjorde sig många över åklagarens beslut och luftade olika teorier om vad som skett.