Fakta: Dödligt våld mot poliser i USA

7 juli 2016: Fem poliser sköts ihjäl i Dallas i Texas vid en protest mot polisingripanden. Det var det dödligaste dådet som drabbat poliser i USA sedan den 11 september 2001. Innan gärningsmannen, krigsveteran som tjänstgjort i Afghanistan, själv dödades sade han att han ville döda vita poliser som hämnd.

20 december 2014: Två poliser sköts ihjäl i sin patrullbil i Brooklyn i New York. Mördaren, som begick självmord, hade skrivit i sociala medier att han tänkte hämnas Eric Garners och Michael Browns död – de föll båda offer för polisvåld.

29 november 2009: Fyra poliser dödades på ett kafé i Washington DC. Den misstänkte gärningsmannen ska ha velat hämnas på poliser efter ett tidigare fängelsestraff. Mannen sköts ihjäl av polis två dagar senare.

21 mars 2009: Fyra poliser i Oakland i Kalifornien dödades samma dag vid två separata händelser. Den 26-årige gärningsmannen sköt två poliser och flydde in i en byggnad. När insatsstyrkan bröt sig in sköt gärningsmannen ihjäl två poliser innan han själv dödades.

Baton Rouge har skakats av drabbningar mellan polis och demonstranter efter att en ung svart man skjutits ihjäl av polisen där för knappt två veckor sedan. Efter söndagens polismord i staden manar president Barack Obama till enighet efter de motsättningar som återigen bubblat upp i USA med anledning av polisens dödande av svarta män och de attacker som följt, bland annat i Dallas där fem poliser dödades den 7 juli.

Utredare arbetar med att försöka slå fast vad som fick 29-årige Gavin Long från Kansas city i Missouri att skjuta ihjäl poliserna Montrell Jackson, Brad Garafola och Matthew Gerald i ett bakhåll vid en motorväg i Baton Rouge. Ytterligare tre poliser skadades varav en ännu svävar mellan liv och död.

Tjänstgjorde i Irak

J B Slaton, talesperson för polisen i Louisiana, säger att motivbilden ännu inte är klarlagd.

– Men vi tror att han hade dessa poliser som måltavla.

I filmer och konton i sociala medier, som kopplas till Long, säger han att han fått nog av hur polisen behandlar svarta och att han deltagit i protesterna i Dallas. Long, som själv var svart, tjänstgjorde i marinkåren mellan 2005 och 2010 där han avancerade till sergeant. Mellan juni 2008 och januari 2009 var han placerad i Irak.

Med i grupp

I en video på nätet säger Long att om någonting skulle hända honom så vill han att alla ska veta att han inte har någon koppling till en särskild grupp eller rörelse.

– Jag är bara allierad med rättvisan, varken mer eller mindre. Jag har tänkt mina egna tankar, och fattat mina egna beslut, säger Long i videoinspelningen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men enligt Reuters visar dokument att Long sympatiserat med en afroamerikansk grupp, som är en utbrytare från extremiströrelsen Sovereign Citizen Movement. Den, i sin tur, är extremt fientlig till den federala regeringen och andra myndigheter och uppsatt på FBI:s lista över inrikes terrorgrupper.