Fakta: Sionism och WZO

Sionism beskrivs som "politisk strävan att åstadkomma judarnas återvändande till Eretz Yisrael, Landet Israel."

World Zionist Organization, i Sverige kallat Sionistiska världsorganisationen, bildades vid den första Judiska kongressen 1897 i Basel, Schweiz, på initiativ av Theodore Herzl.

Dess underavdelning, World Zionist Organization's Settlement Division, bildades 1971. Den stödjer bosättningar i Israel, på ockuperade Golanhöjderna, Västbanken, och tidigare Gaza.

Det bor cirka 547 000 bosättare på Västbanken, som ockuperas av Israel sedan 1967. Israel anser att bosättningarna är lagliga. FN och omvärlden anser att de strider mot internationell rätt.

Källor: Nationalencyklopedin, World Zionist Organization, B'Tselem

När Sionistiska federationen den 28 augusti manifesterar för Israel ska Ebba Busch Thor och Liberalernas Birgitta Ohlsson delta som talare. Organisationen ingår i World Zionist Organization (WZO).

– WZO har som en uppgift att genom sin underavdelning Settlement division sprida bosättningar på ockuperat område. När Ebba Busch Thor ställer upp här, så är hon en av dem som stödjer ockupationen och bosättningarna, säger Olle Katz, talesperson för Judar för israelisk-palestinsk fred.

Han anser att även partierna behöver göra tydligt var de står.

– De behöver förtydliga sina program när det gäller Israel och Palestina. Det är en stor risk att många nu uppfattar dem som personer och partier som stöttar ockupationen och de illegala bosättningarna, säger Katz.

Kritiserade bosättningar

Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, har vid flera tillfällen besökt bosättare som berättat om hur de får pengar genom WZO.

– Det är en gammal, internationell paraplyorganisation som stödjer bosättningar sedan många år. De stödjer Israel i vått och torrt och eftersom den israeliska politiska ledningen är för bosättningar, stödjer de bosättningar, säger han.

Den svenska grenen vill däremot inte kännas vid att huvudorganisationen främjar bosättningar på ockuperad, palestinsk mark.

– Vi är inte politiska. Vi är varken för eller emot bosättningar. Det här är en manifestation för Israel, ett forum där man offentligt kan visa att man stödjer Israel, säger Saskia Pantell, generalsekreterare för Sionistiska federationen.

Hon lovar att de pengar som organisationen samlar in i Sverige enbart går till verksamhet här.

Försvarar medverkan

Både Ebba Busch Thor och Birgitta Ohlsson kommenterar sin medverkan via mejl.

"Det finns ett utbrett hat och ett ständigt hot mot den demokratiska staten Israel. För mig är det då viktigt att manifestera mot den växande antisemitismen och stå upp för den judiska befolkningens rättigheter och frihet både i Sverige och i omvärlden", skriver Ebba Busch Thor. Hon hälsar samtidigt att "naturligtvis står varken jag eller mitt parti bakom illegal bosättningspolitik".

Birgitta Ohlsson skriver att hon är inbjuden att tala av Judiska ungdomsförbundet. "För mig är det viktigt att manifestera för Israels rätt att existera som stat. Något som ifrågasätts av de rörelser och länder som vill bygga Palestina på ruinerna av Israel. Vi liberaler tog som ett av Västeuropas första partier ställning för en tvåstatslösning och motsätter oss bosättningspolitiken. Israels ledande oppositionspolitiker Yair Lapid, den enda som i dag som kan utmana dagens högerregering, ska också tala."