Fakta: Jo Cox

Jo Cox blev 41 år.

2015 valdes hon in i parlamentet för Labour. Hon representerade valkretsen Batley och Spen i West Yorkshire i norra England. Hon engagerade sig starkt i frågor om migration, syriska flyktingar och det brittiska medlemskapet i EU, där hon kampanjade för att Storbritannien ska bli kvar i EU.

Jo Cox arbetade tidigare för bland annat hjälporganisationen Oxfam med flera internationella uppdrag.

Hon var gift med Brendan Cox, tidigare rådgivare åt den förre premiärministern Gordon Brown, och var mor till två barn.

Källor: AFP, BBC och The Guardian

– Jag är så ledsen, det här är bara så fruktansvärt, säger en äldre kvinna som just lagt ner en bukett röda rosor vid den spontana minnesplats som växt fram utanför parlamentsbyggnaden Westminster.

Kvinnan, som inte vill uppge sitt namn, slår ut med händerna mot blomsterhavet och säger att hon är glad att så många människor slutit upp för att visa sin avsky mot mordet, som skedde i torsdags. Dådet har chockat båda sidor som kampanjar för och emot ett fortsatt EU-medlemskap, inför folkomröstningen på torsdag.

Hätsk debatt

På marken trängs rosor och liljor med hjärtformade heliumballonger och lappar med hyllningar till Cox, de senare uppblötta av det stilla duggregn som envist fortsätter att falla över den brittiska huvudstaden.

– Debatten kring folkomröstningen har varit hätsk. Argumenten har varit riktigt fula, men nu, efter mordet, är det som om alla har nyktrat till. Det är lite mindre galenskap och mer reson, säger kvinnan till TT:s utsända och torkar tårarna som rinner längs kinderna.

Känslosamt var det även inne i parlamentet där ledamöterna under måndagen deltog i en ceremoni för att hedra sin döde kollega.

Minnesgudstjänst

Cameron beskrev under ceremonin Cox som en "kollega och vän utöver det vanliga" och han sade att det var "hatet som dödade henne". Bland åhörarna fanns Cox man och deras två barn, fem och tre år gamla. Efteråt följde en minnesgudstjänst i kyrkan St Margaret's.

Labourledaren James Corbyn sade att politiker har ett ansvar för att inte "piska upp hat och så splittring".

– Den fruktansvärda handling som tog henne ifrån oss var en attack på demokratin som chockat och bedrövat hela vårt land, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.