Hur tar jag reda på om jag är allergisk?

I de flesta fall behöver du inte göra något särskilt allergitest för att veta vad som har orsakat besvären. Om din läkare är osäker kan du ändå få göra ett test, antingen ett blodprov eller ett så kallat pricktest. Båda undersökningsmetoderna mäter om du har allergiantikroppar och ger lika säkra resultat.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Enligt Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet, löper man större risk att drabbas av pollenallergi om man sedan tidigare bär på allergier.

– Ofta handlar det om man har en benägenhet för att utveckla allergier. Vid pollenallergi är man känslig mot de proteiner i pollenkornet som läcker ut i luften. Man drabbas av samma typ av reaktion som pälsallergiker, en inflammation som påverkar hela kroppen, säger hon.

►LÄS MER: Så gör du för att slippa pollentröttheten

Åslög Dahl.

Åslög Dahl.

När kroppen reagerar på pollen triggas immunförsvaret igång att bygga antikroppar mot proteinet – då uppstår snuvan, nästäppan och de rinnande ögonen. Risken att få pollenallergi ökar också om en eller båda föräldrarna har eller har haft allergi, men många får besvär utan att någon nära anhörig har eller har haft allergibesvär. Dessutom drabbas en del i vuxen ålder.

– Om man blivit utsatt för stora mängder pollen genom åren kan det till slut leda till att allergi bryter ut, men det brukar kunna gå över eller bli lindrigare när man blir äldre. Människor som flyttar till Sverige från andra världsdelar kan också utveckla allergi om de inte blivit utsatta för exempelvis björkpollen tidigare. Man utvecklar nämligen en tolerans i ung ålder, säger Åslög Dahl.

►LÄS MER: Allergiläkaren: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Enligt Vårdguiden har två av tre som är allergiska mot björkpollen – en eller flera korsallergier – det vill säga att de också är överkänsliga mot vissa födoämnen. Korsallergi beror på att det finns ämnen i viss mat som liknar de allergiframkallande ämnena i björkpollen. Även gräspollen och gråbopollen kan ge korsallergi mot födoämnen.

– Äpplen, jordgubbar, plommon och körsbär innehåller proteiner som är närbesläktade med björkpollen och därför kan man reagera på dessa frukter om man är pollenallergiker, säger Åslög Dahl.

De vanligaste symtomen vid korsallergi brukar vara klåda i munnen. Läpparna kan svullna, liksom slemhinnan i mun och svalg. En del får också besvär med att ögon och näsa kliar och rinner.

Metro har tidigare sammanställt vilken typ av mat du ska undvika om du är pollenallergiker, läs om detta här.