Fakta: Pollenallergi

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd – främst björk, al och hassel samt gräs och gråbo.

Pollenmängden är periodvis stor, och björk, gräs och gråbo är vindpollinerande, det vill säga sprids med vinden.

Vanliga symtom vid pollenallergi är nysningar, nästäppa, rinnande, svidande och kliande ögon. En del får hosta. Det kan även klia i hals och gom, samt ge astmatiska besvär, trötthet, och huvudvärk.

Källa: Astma- och allergiförbundet

Pollensäsongen kan ha blivit över en månad längre, enligt en ny forskarrapport som baseras på 40-årig data från Naturhistoriska riksmuseet. Gråbo och gräs börjar exempelvis tidigare och slutar senare, skriver Dagens Nyheter.

– Det mest troliga är att det är klimatförändringen som påverkat detta. Växter reagerar väldigt snabbt på sin omgivning, säger huvudförfattare Mare Löhmus Sundström, forskare vid Karolinska institutet och handläggare vid centrum för arbets- och miljömedicin på Stockholms läns landsting, till TT.

Den långa tidsserien finns endast för Stockholmsregionen, men Löhmus Sundström tror att förändringen gäller hela landet.

– Det kan skilja sig lite åt beroende på var man är, men förändringar är det säkert överallt.

Trycket på 1177 Vårdguiden har i år varit högt med många personer som söker hjälp för sina allergibesvär via telefon.

– Vi ser i statistiken att besvären med allergiska symtom ökar från vecka 17. Under 2014 hade vi en topp vecka 17 och nu är vi på väg mot samma siffror, säger Kenneth Nolkrantz, medicinsk sakkunnig på 1177 Vårdguiden, till DN.