Fakta: Donald Tusk

Donald Tusk, född 1957, är Europeiska rådets permanente ordförande sedan den 1 december 2014. Han var Polens premiärminister 2007–14 och samtidigt ledare för liberal-konservativa Medborgarplattformen (PO).

Tusk är snickarson från Gdansk och medverkade i skapandet av en studentorganisation kopplad till fackföreningen Solidaritet under protesterna mot kommunistregimen kring 1980. Han blev parlamentsledamot 1991 och var nära att väljas till landets president 2005.

Han är gift med Malgorzata Tusk och har två barn och ett barnbarn.

– Tusk är ett stort problem, säger Kaczynski till tidningen Polska The Times, enligt Reuters.

Tusk var premiärminister i Polen 2007–14, som ledare för Lag och rättvisas politiska rivaler, Medborgarplattformen. Hans motståndare på hemmaplan anser nu att han bär juridiskt ansvar för saker som skett under hans regeringsperiod och som kan komma att leda till åtal.

– Det pågår utredningar i Polen i parlamentet och åklagarämbetet som kan komma att rikta anklagelser mot honom. Bör en sådan person leda Europeiska rådet? Jag har tvivel om det, säger Kaczynski.

PIS-ledaren föregick Tusk som premiärminister 2006–07, men har sedan partiet återfick regeringsmakten i fjol höstas valt att undvika en officiell roll i landets ledning. Kaczynski anses ändå som den som har den verkliga makten i Polen, snarare än partikamraterna Andrzej Duda (president) och Beata Szydlo (premiärminister).

Tusks mandat går formellt ut i maj nästa år. EU:s permanente rådsordförande utses av EU:s stats- och regeringschefer för 2,5 år i taget.