– Vi har en livlig debatt i Polen och det bevisar att vi har yttrandefrihet och att demokratin fungerar bra.

Polens president Andrzej Duda på besök i Bryssel. (TT)

Fakta: EU:s träta med Polen

Sedan nationalistkonservativa Lag och rättvisa (PiS) vunnit såväl president- som parlamentsval i Polen i fjol har den nya regeringen gjort en kraftig omsvängning av landets politik. Framför allt har åtgärder som minskar författningsdomstolens makt och snabba utbyten av cheferna inom den statliga radion och televisionen lett till omfattande kritik från oppositionen, men också flera andra EU-länder.

Lag och rättvisa domineras av Jaroslaw Kaczynski, partiledare och tidigare premiärminister, som dock formellt inte har någon position i regeringen.

Lugna ner er, analysera mera och var inte så hysteriska, löd budskapet från såväl Polens president Andrzej Duda som EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk efter måndagens möte i Bryssel.

Tusk – polsk premiärminister så sent som i fjol – var tydlig med att han inte är särskilt förtjust i den formella granskning som EU-kommissionen inlett av hur den nya ledningen i Polen vill inskränka befogenheterna hos sin författningsdomstol.

– Jag tror att EU-kommissionen har goda avsikter – den vill inte förnedra Polen – men jag tror att det här hade kunnat skötas på ett annat sätt, sade Tusk på herrarnas gemensamma presskonferens.

"Livlig debatt"

Polens nya makthavare har fått ta emot hårda ord efter åtgärderna mot författningsdomstolen och utbytet av chefer inom den statliga radion och televisionen. EU-parlamentets talman Martin Schulz har jämfört med Vladimir Putins sätt att befästa sin kontroll över Ryssland.

President Duda tycker dock att debatten i sig är bevis på motsatsen.

– Vi har haft ett regeringsskifte och det har fått vissa konsekvenser som inte alla gillar. . . Men det är inte ovanligt i en demokrati – det är värre att aldrig byta regering, sade Duda.

– Vi har en livlig debatt i Polen och det bevisar att vi har yttrandefrihet och att demokratin fungerar bra, hävdade presidenten.

Szydlo i Strasbourg

Diskussionen om de polska åtgärderna går närmast vidare med en debatt i EU-parlamentet på tisdagen där premiärminister Beata Szydlo närvarar.

Från landets starke man – partiledaren och förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski – varslas dock redan om att landet inte tänker vika sig.

– Det är ingen idé att oroas över det här. Vi följer den väg vi valt och kommer inte att ge efter för påtryckningar, sade Kaczynski till tidningen Rzeczpospolita i söndags.