Fakta: Alexander Van der Bellen

Österrike valde i söndags Alexander Van der Bellen till ny president efter en rekordjämn valkamp. Van der Bellen fick till slut 50,3 procent av rösterna mot 49,7 för högerpopulistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer. Endast 31 026 enskilda röster skiljde kandidaterna åt.

Van der Bellen är tidigare partiledare för De gröna och föddes i Wien 1944. Hans fars familj kom från Nederländerna till Ryssland under 1700-talet, men flydde till Estland i samband med revolutionen 1917. Under andra världskriget flydde sedan föräldrarna vidare till Österrike.

Att österrikarna valde ett grönt flyktingbarn till president snarare än ett parti med rötterna i nazismen har mottagits med en suck av lättnad i Europas regeringskvarter och huvudstäder.

– Jag är väldigt glad över resultatet, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till österrikisk tv på väg ut från ett möte i ministerrådets byggnad i Bryssel.

Samtidigt konstaterar han att det jämna valresultatet väcker frågor.

– Jag tänker på vad som fick den andra halvan av det österrikiska folket att rösta som de gjorde. Det måste vi fundera över, säger Juncker.

Splittrat folk

Resultatet visar på en tydlig klyfta i samhället. Valvinnaren Alexander Van der Bellen, tidigare partiledare för De gröna, fick mäktigt stöd i städerna, medan Norbert Hofer från högerpopulistiska FPÖ var överlägsen på landsbygden. Bland folk med universitetsutbildning röstade över 80 procent på vinnaren, medan de lågutbildade föredrog Hofer.

Att valet överhuvudtaget stod mellan De gröna och FPÖ är samtidigt en rejäl smäll för de etablerade politiska partierna. Aldrig tidigare har Österrikes två traditionella maktpartier – socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP – stått utanför presidentvalet.

En ny era?

De två partierna har regerat tillsammans sedan 2007 och är nu fullt medvetna om att de måste reagera. Frågan är bara hur.

– En sak är absolut klar – den protest som uttryckts här måste tas på allvar, säger nytillträdde SPÖ-regeringschefen Christian Kern enligt Reuters.

FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache känner sig samtidigt starkare än någonsin.

– En ny politisk era har redan grytt i Österrike. Vi har nått en framgång mot hela det sönderfallande systemet, säger Strache enligt AFP.