Fakta: Uppmärksammade uttalanden

Rodrigo Duterte har under valrörelsen gjort en rad plumpa och kontroversiella uttalanden, som vållat hård kritik. Här är ett par av de mest omdiskuterade:

– Jag blev så arg för att de våldtog henne, hon var så vacker. Jag tänkte "borgmästaren borde ha fått vara först.

Duterte uttalar sig inför skrattande anhängare på ett valmöte om mordet och våldtäkten mot en australisk missionär, som begicks under ett fånguppror i staden Davao 1989.

– Det tog oss fem timmar att ta oss från hotellet till flygplatsen. Jag frågade vem som var på väg. De sade att det var påven. Jag ville säga till honom: "Påven, du son av en hora, åk hem. Kom inte hit på besök igen".

Duterte om när han fastnade i en trafikstockning i samband med påvens besök i det till största delen katolska Filippinerna i januari 2013.

– Jag vill inte begå ett brott, men om det blir så att Gud ger mig presidentposten, så se upp. De 1 000 (jag påstås ha dödat) kommer att bli 100 000. De kommer att göra fisken fet i Manillabukten. Jag kommer att dumpa kropparna där.

Duterte pratar i en intervju i somras om hur han ska bekämpa brottsligheten genom att avrätta misstänkta kriminella.

– Glöm lagarna om mänskliga rättigheter. Om jag når presidentpalatset, så kommer jag att göra precis det jag gjorde som borgmästare. Alla knarklangare, rånare och slashasar, ni kan dra. Som när jag var borgmästare, så kommer jag att döda er.

Duterte pratar om sin syn på mänskliga rättigheter under sitt sista valmöte på söndagen.

– Jag levde utan min fru. Jag är inte impotent. Vad skulle jag göra? Låta den hänga för alltid? När jag tar Viagra så står den upp.

Duterte pratar inför ledande affärsmän på näringslivsorganisationen Makati Business Club i april.

Han har skämtat om en brutal våldtäkt på en mördad missionär, kallat påven en son till en prostituerad och hotat med att döda 100 000 kriminella och dumpa liken i Manilabukten. Trots det lyckades Rodrigo Duterte ta hem segern i presidentvalet i Filippinerna. Med 92 procent av rösterna räknade, leder Duterte med mer än sex miljoner röster framför sin närmaste motståndare, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Resultaten talar för sig själva. Det är ett överväldigande mandat för den nye presidenten, säger Roland G. Simbulan, professor i utvecklingsstudier vid Filippinernas universitet i Manila.

Lag och ordning

Simbulan säger att Dutertes popularitet till stor del kan förklaras med att han är en "doer" med förmåga att upprätthålla lagen.

– Under sina 20 år som borgmästare i Davao har han gjort staden till ett föredöme, där det råder ordning och reda. Nu vill invånarna i Filippinerna se samma sak hända på riksplanet, säger han.

En annan viktig orsak till Dutertes framgångar är ett utbrett missnöje med landets politiska elit, vars främsta företrädare är den avgående presidenten Benigno Aquino III, säger Roland G. Simbulan.

– Tidigare presidenter har talat fint, men varit ineffektiva eller korrupta. På ett sätt är det en proteströst mot Aquinos ledarskap. Duterte pratar samma språk som vanligt folk på landsbygden. Det är därför han är så populär. Många tycker att situationen är utom kontroll i flera delar av landet. De bryr sig inte om att han säger oanständiga saker, så länge han levererar resultat, säger Simbulan.

Vill se över konstitutionen

Duterte, som bland annat jämförts med den republikanske presidentaspiranten Donald Trump, väntas tillträda sin post i slutet av juni. Efter att ha utropat sig själv till segrare meddelade han att han har planer på att se över grundlagen och föreslå en övergång till ett federalt system där provinserna får mer makt.

– Det kommer att ske en stor förändring i vår konstitution, säger Dutertes talesperson Peter Lavina.

Inför valet varnade den sittande presidenten Benigno Aquino III för att Filippinerna skulle kunna utvecklas till en diktatur med Duterte vid rodret. Roland G. Simbulan tror att farhågorna är överdrivna.

– Det är naturligt att han säger så, i och med att han stod bakom en annan kandidat. Men i Davao har han inte styrt som en diktator, säger han.

Nu återstår att se om Duterte kommer att göra verklighet av sina hot att slå ner brutalt på landets kriminella. Under valrörelsen skröt han om att ha lett dödspatruller mot brottslingar under sin tid som borgmästare i Davao.

– Det är hans sätt att prata, det är lite överdrivet. Men det är klart att han menar allvar med att han kommer ta itu med dem som begår brott, säger Roland G. Simbulan.