Premiärminister Pedro Passos Coelhos högerkoalition fick bilda regering eftersom den fick flest röster i valet den 4 oktober. Men valet innebar också att man tappade sin majoritet. Parlamentet fick istället en vänstermajoritet med Socialistpartiet i spetsen, och den röstade på tisdagen mot den borgerliga regeringens åtstramningsprogram.

Pedro Passos Coelhos andra regering blev därmed den mest kortlivade i Portugal efter demokratins införande 1974. Passos Coelho ledde en majoritetsregering mellan 2011 och 2015.

President Aníbal Cavaco Silva måste nu bestämma sig om han ska be socialistledaren António Costa bilda regering eller om han ska låta Passos Coelho sitta kvar i väntan på nyval.

Minister varnade

Finansminister Maria Luís Albuquerque varnade före omröstningen för konsekvenserna om regeringen faller.

– Det räcker att titta på vad Grekland har gått igenom och det pris de har fått betala för deras försök att avbryta åtstramningarna. Mer recession, mer fattigdom, mer arbetslöshet och ett ökat beroende av långivarna, EU och IMF, sade hon i en parlamentsdebatt.

Passos Coelho talade före omröstningen att motståndarnas politik skulle "ruinera Portugal".

Lovar respektera

Alliansen mellan kommunister, socialister och vad som kallas Vänsterblocket bildades i slutet av förra veckan. Vänsterledare har sedan dess lovat att respektera EU:s budgetregler. Men marknaden är oroad och börsen fortsätter falla efter raset på fyra procent i går.

Socialistledaren António Costa lovar att hans koalition "garanterar en stabil ledning" av landet.