Fakta: Så går presidentvalet till

Tysklands förbundspresident är landets statschef, men har främst en ceremoniell roll. Presidenten väljs formellt av förbundsförsamlingen, ett organ vars enda uppgift är att välja förbundspresidenten. Alla tyskar över 40 år är valbara.

Förbundsförsamlingen består av samtliga ledamöter i förbundsdagen samt ett motsvarande antal företrädare för delstaterna, som fördelas proportionellt i förhållande till folkmängd. Vid valet av den nuvarande presidenten Joachim Gauck hade församlingen 1 240 ledamöter, 620 förbundsdagsledamöter och 620 personer utsedda av delstatsparlamenten.

Tid och plats för sammanträdet bestäms av talmannen i förbundsdagen, det tyska parlamentet. Han eller hon håller också i förberedelserna och genomförandet av mötet.

Själva röstandet är hemligt. Om ingen av kandidaterna får en absolut majoritet, alltså hälften av rösterna, i den första och andra valomgången genomförs en tredje omröstning. I den räcker det med att få flest antal röster.

När rösterna räknats tillkännager förbundsdagens talman resultatet och frågar vinnaren om han eller hon accepterar utnämningen. Därefter avslutas mötet.

Den tillträdande presidenten övertar ämbetet när den sittande presidentens mandatperiod löper ut.

Källa: Tyska förbundsdagen

Fakta: Frank-Walter Steinmeier

Född 1956 i Detmold. Socialdemokratisk utrikesminister i Tyskland sedan 2013.

Inledde sin karriär i rikspolitiken 1996, som statssekreterare på förbundskanslerkansliet Bundeskanzleramt.

Mellan 1999 och 2005 chef för Bundeskanzleramt. Därefter blev Steinmeier utrikesminister, en post han hade fram till 2009. Mellan 2007 och 2009 också vice förbundskansler.

Från 2009 ledamot i förbundsdagen, fram till december 2013 också gruppledare för SPD. Sedan dess utrikesminister.

Steinmeier röstas regelbundet fram som Tysklands populäraste politiker. 75 procent av befolkningen är ganska eller väldigt nöjd med hans arbete, enligt en färsk opinionsmätning.

Källa: TT, ARD, SPD

Tre av fyra tyskar är nöjda med hans arbete som utrikesminister. Nu kan den populäre toppdiplomaten Frank-Walter Steinmeier ta ytterligare ett steg uppåt i karriären – och bli Tysklands näste president.

Socialdemokraten Steinmeier har tidigare varit favorittippad som efterträdare till den avgående presidenten Joachim Gauck, men kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU har tvekat inför att släppa fram en SPD-kandidat. Under måndagen enades förbundskansler Angela Merkel och hennes koalitionspartners, rapporterar tyska medier.

Merkel: "Utomordentligt val"

"En seger för nationens intresse", skriver vänsterliberala Süddeutsche Zeitung. "Ett utomordentligt val", säger Merkel – som dock hellre hade sett en CDU-kandidat. Beslutet kommer ändå inte som en överraskning, enligt Aurel Croissant, professor i statsvetenskap på Ruprecht-Karls-universitetet i Heidelberg

– Sedan förbundsdagens talman Norbert Lammert signalerat att han inte står till förfogande hade CDU och CSU i grunden ingen lovande kandidat. Det enda andra realistiska alternativet hade varit att unionspartierna (CDU och CSU) och De gröna gått fram med en gemensam kandidat, och för det fanns inga förutsättningar, säger han till TT.

Statsvetare: Det är klart

Själva valet äger rum i februari, då förbundsförsamlingen sammanträder i riksdagshuset i Berlin. Men efter dagens besked står det helt klart att Steinmeier blir vald, säger Aurel Croissant.

– Det finns inga möjliga majoriteter mot regeringspartierna. Det kan så klart bli så att (vänsterpartiet) Die Linke presenterar en egen kandidat, den kan också bli så att (högerpopulistiska) AFD, som har några röster genom sina platser i delstatsparlamenten, går fram med någon. Men det är bara symbolkandidater.

TT: Vem blir ny utrikesminister?

– Bra fråga. Det kan jag inte säga. Men ett tips är att det blir en socialdemokrat. Just den regeringsposten hör till SPD, den kommer de inte att växla in, säger Aurel Croissant.