Fakta: Överenskommelsen

Den planerade vapenvilan i Syrien ska inledas den 27 februari.

Överenskommelsen innebär att fientligheter mellan de stridande parterna ska upphöra. Men den gäller inte Islamiska staten och al-Nusra, som av FN:s säkerhetsråd betraktas som terrorgrupper.

Ryssland har meddelat att man kommer att fortsätta genomföra luftangrepp mot de båda grupperna. Även den USA-ledda alliansen bombar IS-mål.

Enligt avtalet ska nödhjälp levereras till de ställen där behovet är mest akut, så som belägrade städer och byar, men även andra delar av landet.

Källa: Ritzau, AFP

FN-diplomater filar på resolutionstexten som rådets 15 medlemmar ska försöka anta på fredagen, dagen innan den syriska regimen och oppositionsgrupper ska upphöra med "fientligheter" som det heter i stormakternas överenskommelse.

Samtidigt hoppas FN-sändebudet Staffan de Mistura kunna återsamla parterna till nya fredssamtal. Datumet för dessa kommer att meddelas på fredagen, enligt de Mistura.

Extrema jihadistgrupper som Islamiska staten (IS) och al-Qaidaanknutna Nusrafronten omfattas inte av eldupphöret. Regimen och Ryssland har gjort klart att man kommer att fortsätta attackera dem och andra "terrorgrupper". Bland annat har Daraya i närheten av huvudstaden Damaskus pekats ut som mål eftersom rebellstyrkorna där inkluderar jihadister.

Den viktigaste paraplyorganisationen för oppositionen, HNC, är kritisk till att överenskommelsen inte specificerar vilka områden eldupphöret ska gälla och befarar att regimen även ska attackera moderata grupper. De har sagt att de kommer att följa eldupphöret under två veckor för att avgöra hur dedikerade motparten är.