Bakgrund: Islamiska staten

Jordaniern Abu Musab al-Zarqawi ses som IS "andlige ledare". 2002 grundade han grupperingen Tawhid al-Jihad i Irak som ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak svor trohet till Usama bin Laden och bildade al-Qaida i Irak.

Efter al-Zarqawis död 2006 bildade al-Qaida i Irak en paraplyorganisation, Islamiska staten i Irak (ISI).

När Abu Bakr al-Baghdadi tog över ledarskapet 2010 byggde han upp organisationen, som försvagats av motståndet i Irak. 2013 gav sig gruppen också in i det syriska inbördeskriget.

I april samma år meddelade al-Baghdadi att hans styrkor i Irak och Syrien skulle gå samman under namnet "Islamiska staten i Irak och Levanten" (Isil).

Sommaren 2014 gav sig så rörelsen till känna för en bredare omvärld. Efter att i början av året ha tagit den syriska staden al-Raqqa och irakiska al-Falluja och Ramadi erövrade gruppen i ett blixtanfall Iraks andra största stad, Mosul.

Nu kontrollerar jihadisterna ett betydande territorium i de båda länderna. al-Baghdadi har utropat ett "kalifat", alltså en stat enligt IS extremt stränga tolkning av islamisk lag, och kallar sedan dess sin organisation för kort och gott Islamiska staten.

Källa: BBC, TT

Länge verkade inte den internationella koalitionens bombningar bita på Islamiska staten. Men det senaste året har det lossnat, och lokala styrkor har lyckats återta en rad viktiga städer. Rörelsen har nu förlorat runt en fjärdedel av sitt ursprungliga territorium, enligt en rapport från analysföretaget IHS, och uppges få allt svårare att fylla på sina led med nya krigare.

Samtidigt rapporteras IS inkomster sina vilket bland annat tvingat dem att beskatta sina invånare hårdare.

Gruppen har också under en längre tid försökt skaffa sig fotfäste i det sönderslitna Libyen. Men även där ser den nu ut att trängas tillbaka när den FN-stödda regeringens styrkor med flygunderstöd från USA är på väg att återta staden Sirte.

Ökad terror

– En stor del av IS attraktionskraft har baserats på dess meriter, att man lyckats erövra stora städer med bara några tusen krigare. Det gav dem anhängare som trodde på idén om ett kalifat. När den strategin nu faller samman måste de hitta alternativa sätt att upprätthålla sin legitimitet. En del av den strategin är att gå tillbaka till användandet av så kallad asymmetrisk krigföring, det vill säga attacker mot civila, och försöka göra det i större skala över hela världen, säger Renad Mansour, analytiker vid Libanonbaserade Carnegie Middle East Center.

Resultatet av den nya strategin har bland annat kunnat ses i Bagdad, där över 300 personer i början av juli fick sätta livet till i det blodigaste dådet i Irak sedan den USA-ledda invasionen 2003. Och vid flera av den senaste tidens attentat i Europa tycks gärningsmännen ha inspirerats av IS uppmaningar till sina anhängare att slå till varhelst de befinner sig.

Gruppen har även blivit snabbare att ta på sig dåd som den med liten sannolikhet varit inblandad i – senast i Pakistan, i måndags, där IS hävdade ansvar för en sjukhusattack i Baluchistan som talibanrörelsen redan tagit på sig.

Ut på entreprenad

Förutom att likt ett trängt djur börja slå vilt omkring sig försöker IS också i större utsträckning etablera sig på nya platser genom att övertyga andra extrema jihadistgrupper att svära trohet till den svarta fanan, säger Spyros Sofos, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Det kan liknas vid en franchiseverksamhet. De kan locka med den form av politiskt kapital som IS-tillhörigheten ger, vilket får grupperna att se starkare ut än de är. Det i sin tur kan locka IS-anhängare från runt om i världen att resa dit.

Strategin har tidigare varit framgångsrik på den våldsdrabbade Sinaihalvön i Egypten och i nordöstra Nigeria, där gruppen som tidigare var känd som Boko Haram utropat sig som en IS-gren och numera kallar sig Iswap. Den senaste tiden har rörelsen också siktat in sig på Pakistan och Afghanistan, där man försöker så split inom talibanrörelsen.

– De har varit väldigt aktiva där. De är duktiga på att använda sig av utpressning och att utnyttja olika sårbarheter för att spela ut grupperna mot varandra – många i IS kärna arbetade tidigare inom den hemliga polisen i Irak, så de vet hur man gör sådant här, säger Spyros Sofos.

Tillbaka till rötterna?

Med de nya taktikerna står rörelsen inför något av en existentiell kris. Dess ursprungliga syfte, när den växte fram ur al-Qaida i Irak i spåren av kaoset efter den USA-ledda invasionen, var just att bryta med sin föregångares globala terrorism och decentraliserade struktur och i stället lägga all energi på att bygga en stat här och nu.

– Om IS förlorar Mosul, vilket det ser ut som att de kommer att göra förr eller senare, och sedan al-Raqqa, och därmed inte längre kan agera som en statlig armé, så är de tillbaka till vad al-Qaida brukade vara, säger Renad Mansour.