Fakta: Riksrättsprocessen mot Rousseff

Riksrättskommittén i underhuset i den brasilianska kongressen röstade den 12 april ja till att rekommendera att president Dilma Rousseff ställs inför riksrätt, med 38 röster mot 27.

Anklagelserna i fallet rör att Rousseff brutit mot budgetlagar i samband med att hon återvaldes 2014.

På söndag, den 17 april, väntas en omröstning då hela underhuset ska ta ställning. Rousseffs motståndare behöver två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.

Där krävs en enkel majoritet, i en omröstning som väntas kunna hållas i maj, för att besluta att fallet tas vidare till en slutlig riksrätt.

Om så blir fallet har senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten träder in som tillfällig president.

Källa: Reuters

Rekommendationen från den partiöverskridande riksrättskommittén är inte bindande, men ger medvind för Rousseffs motståndare inför den kommande omröstningen på söndag i underhuset.

Hittills har 298 av de 513 ledamöterna bestämt sig för att rösta ja till att ställa presidenten inför riksrätt enligt en enkätundersökning publicerad av tidningen Estadão, rapporterar AFP. Det saknas därmed 44 ledamöter för att komma upp i den två tredjedelars majoritet som krävs för att skicka fallet vidare till ett avgörande i senaten.

Inte bestämt sig

Nu väntar en hård kamp mellan oppositionen och regeringen om att försöka övertyga de 96 som ännu inte bestämt sig.

Till grund för riksrättsprocessen ligger vad många ser som en teknikalitet – ett domstolsbeslut som underkänner regeringens budget för 2014. Oppositionen har förgäves försökt få Rousseff fälld för påstådd inblandning i korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Presidenten pressas samtidigt av ekonomisk recession, låga förtroendesiffror och koalitionspartnern PMDB:s avhopp från regeringen.

"Förklädd kupp"

Dess partiledare och landets vicepresident, Michel Temer, förbereder sig på att ta över efter Rousseff om hon skulle bli åtalad. I en ljudfil som spridits via appen Whatsapp vänder han sig till det brasilianska folket i ett tänkt tal som ny president, rapporterar Reuters.

Temers stab hävdar att han bara övade – och spred inspelningen av misstag. Men anhängare till Rousseff tolkar den som bevis för att riksrättsförfarandet är en förklädd kupp mot presidenten.

Rousseff går personligen till motangrepp och anklagar vicepresident Temer för att vara en förrädare.

I ett tal i huvudstaden Brasilia sade Rousseff på tisdagen "konspiratörerna har avslöjats" och hänvisade till inspelningen.

– De konspirerar nu i öppen dager för att destabilisera en korrekt vald president.

Under ett tal i måndags kväll gick Rousseffs företrädare Luiz Inazio Lula da Silva till hårt angrepp mot oppositionen.

– Jag kunde aldrig ha trott att min generation skulle få se kuppmakare i ett försök att störta en demokratiskt vald president, sade han, enligt AFP.