Firandet 14 juli 2016

Victoriadagen på Öland arrangeras för 28:e året i rad. Victoria fyller 39 år.

Årets stipendiat är ishockeymålvakten Henrik Lundqvist.

Kvällens hyllningskonsert till kronprinsessan sänds i SVT med start klockan 21. Bland artisterna finns Lisa Miskovsky, Charlotte Perelli, Molly Pettersson Hammar och färske Melodifestivalvinnaren Frans. Kalle Moraeus är konferencier.

Evenemanget brukar bevakas av ett flertal journalister och fotografer. Utländska medier kommer från Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Danmark.

Källa: Victoriadagen.se och Hovet

Som vanligt ledde pappa kungen de samlade åhörarna i ett fyrfaldigt leve och tog initiativ till "Ja må hon leva" för födelsedagsbarnet. Kronprinsessan, klädd i en vit klänning, noterade att hon kände igen många i publiken som återkommer till födelsedagsfirandet år efter år.

– Det är alltid ett lika kärt återseende, det är något som verkligen, verkligen värmer, sade kronprinsessan.

Debut för prins Oscar

På plats var även drottningen, prins Daniel och barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar. Den sistnämnde gjorde debut i sammanhanget. Det gjorde att kungafamiljen blev några minuter sen.

– Ni vet hur det är med småbarnsfamiljer, skämtade kungen.

Därefter gick kungafamiljen runt bland publiken och hälsade och tog emot gratulationer, rosor och spettekakor. Kalaset hade i sedvanlig ordning lockat tusentals gratulanter från landets alla hörn, och flera erfarna hovreportrar sade att de aldrig sett så mycket folk på plats förut. Hovet bekräftade senare intrycket, 4 000 personer är nytt rekord.

Jenny Hellqvist fick åka från hemmet i Borås redan klockan sex på morgonen för att hinna fram i tid till kalaset.

– Det är första gången vi är här, så förväntningarna är jättehöga. Jag är ett stort fan av kungafamiljen, de är alla fantastiska, sade hon.

Skyltfönster för Öland

Senare väntade festligheterna på Borgholms idrottsplats med flera artistuppträdanden, bland annat av Molly Pettersson Hammar, Lisa Miskovsky och Melodifestivalvinnaren Frans. På kvällens program stod också utdelning av Victoriastipendiet, som i år gick till hockeymålvakten Henrik Lundqvist. New York Rangers och Tre Kronors puckstoppare gjorde sitt första besök till Öland och berättade att hans dotter var väldigt ivrigt eftersom hon tycker mycket om prinsessor.

– Det är väldigt hedrande att få det här priset. Det är bara att titta på listan över vilka som fått det tidigare så ser man att det är en väldigt fin skara, sade Lundqvist.

Borgolms kommunalråd Ilko Corkovic (S) säger att han är mycket tacksam över att kronprinsessan fortsättningsvis vill fira sin födelsedag hos dem.

– Öland får synas i rutan på bästa sändningstid och firandet lockar besökare från hela landet. Jag är så stolt att jag själv bjudit in kommunalråd från andra kommuner i Sverige för att få skryta lite, säger Corkovic och skrattar.