Fakta: Avvisningsbeslut

När en person fått ett avvisningsbeslut innebär det att den ska lämna landet.

Gör personen inte det frivilligt kan Migrationsverket lämna över ärendet till polisen. Polisen ska då verkställa avvisningen, det vill säga se till att personen lämnar landet.

Antalet personer som befinner sig i Sverige och som ska avvisas växer hela tiden. I slutet av oktober fanns namn på 21 748 personer som Migrationsverket gett polisen i uppgift att avvisa, enligt uppgifter till Aftonbladet.

När det gäller drygt 14 000 av dem har polisen ingen aning om var de befinner sig.

Hoppas på normalisering

Att leta efter människor är enormt resurskrävande. Nu är dessutom polisens arbetsbörda högre än tidigare på grund av gränskontroller och förhöjt terrorhot.

– När vi får en lite mer normaliserad situation för polisen då kommer de att kunna ägna mer tid åt avvisningar, men de måste också få stöd från den politiska sidan för att kunna underlätta avvisningar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Krävs politiska åtgärder

Ansvaret för att fler avvisningar blir av anser Anders Ygeman ligger hos både polisen och politikerna.

– Det behövs bättring över hela linjen, säger han.

Till politikernas ansvar hör bland annat att se till att det blir fler gränspoliser och att få till återvändandeavtal med länder som människor avvisas till. Det behövs också fler förvarsmöjligheter i väntan på avvisning och bättre bedömningar av vilka som kan tänkas gå under jorden efter ett avvisningsbeslut, anser Ygeman.

Men även när det gäller personer som fått ett avvisningsbeslut och som bor kvar på Migrationsverkets boenden och förvar krävs ett intensifierat avvisningsarbete, enligt politikerna. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har motiverat det med att platserna behövs till andra. Statsminister Stefan Löfven (S) har talat om att samhällets resurser ska gå till rätt personer, till dem som har rätt att vistas här.