Händelser liknande den i Trollhättan inträffar rent statistiskt vart tionde år.

– Det är i princip omöjligt att titta framåt och hitta den som nästa vecka kommer att begå den här typen av brott, säger Sten Levander.

Med facit i hand, när man tittar på tidigare gärningsmän som har begått dåd som klassats som rasistiska, exempelvis Lasermannen och serieskytten i Malmö, kan man ändå se vissa gemensamma drag.

– Det rör sig ofta om udda personer, kanske med nördinslag, med en begränsad social förmåga att umgås med andra och att relatera till andra, säger han.

Kan vara psykossjukdom

I fall där gärningsmän drivits av ett rasistiskt hat kan de, enligt Levander, delas in i två grupper.

– Den ena är de som var sådana redan som barn och ungdomar och att det har funnits en kontinuitet i det sedan de var 12, 13, 14 år.

Den andra gruppen består, enligt Levander, av personer som drabbats av allvarlig psykisk sjukdom som vanligtvis debuterat tidigt i vuxenlivet.

– Om en person har haft en prickfri barndom och ungdomstid och sedan begår ett sådant här brott kan man anta att personen haft någon form av psykossjukdom, säger han.

Snabb personlighetsförändring

Han nämner terrordömde Anders Bering Breivik som ett exempel. Breivik insjuknade i psykossjukdom under en semesterresa 2002 och gick därefter från att vara aktiv i högerpartiet Fremskrittspartiet till att istället bli högerextrem.

Polisen utreder skolmorden i Trollhättan som ett rasistiskt hatbrott.

– Extrema människor dras till extrema ideologier, konstaterar Levander om de högerextrema kopplingar som gjorts.

Säkerhetspolisen (Säpo) vill inte kommentera om den tidigare känt till 21-åringen med anledning av hans intresse för högerextremism. Pressekreterare Fredrik Milder konstaterar bara:

– Att försöka att hitta personer som döljer sina avsikter är en av de största utmaningar vi har.