– Alla reagerar olika på ett cancerbesked. Det är precis lika normalt att få en kraftig reaktion där du blir ångestfylld och är i behov av hjälp, som att knappt reagera alls, säger Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef vid Centrum för cancerrehabilitering som nyligen öppnat i Stockholm.

– Det är inte som i amerikanska filmer att du är helt frisk och plötsligt får ett besked om att du har tre månader kvar.

►LÄS MER: Jag hade fest för alla mina vänner – nu ska jag planera min begravning

Trots att olika personer reagerar på olika sätt, och trots att olika cancerbesked skiljer sig åt, så menar hon att det är bättre att prata om beskedet än att tiga ihjäl det. 

– Vi vill skydda barnen genom att inte berätta för dem, men det blir inte bra. Jag har varit med om fall där en mamma som drabbats inte berättade något för att barnet inte skulle få det jobbigt. Men då berättade en kompis i skolan att han hört från sin mamma att ”din mamma har cancer”. Jag brukar uppmuntra att prata öppet.

►LÄS MER: Mirsad, 62, sökte vård 21 gånger innan han fick cancerdiagnos

Samma sak gäller för vuxna. Det är också vanligt att beskedet skapar en stor ovisshet med många frågor som inte kan få något omedelbart svar. Då kan du lockas att leta efter information på nätet. Men det är inte nödvändigtvis en bra idé. Det bästa är att hålla sig till säkra källor som Cancerfonden eller Vårdguiden på 1177.

– Då är det är cancerexperter som har skrivit informationen. Går du in på Flashback lovar jag att det inte är en cancerexpert som skrivit det som står.

►LÄS MER: Cancer i siffror

Så kan du hantera ett cancerbesked

1. Hör av dig om en närstående drabbats.

– Det är alltid bättre att ta kontakt än att inte göra det, men ganska förutsättningslöst: ”Vill du prata om det här, kan jag hjälpa dig?” Det är viktigt att låta den som fått diagnosen styra, säger Maria Hellbom.

2. Få information från säkra källor.

– Det som händer i dag är att det är mycket mer skräddarsydda behandlingar än tidigare. Den behandling du får gäller dig och din sjukdom, inte din granne och din grannes sjukdom. Därför är det viktigt att du stämmer av informationen med din läkare, säger Maria Hellbom.

3. Fråga om kontaktsjuksköterska

– Jag tycker att man ska fråga vem som är ens kontaktsjuksköterska så tidigt som möjligt. Den personen kan vara en jättebra hjälp. Man ska också få en skriftlig vårdplan som beskriver vad som är planerat i form av behandlingar och vilket stöd man kan få, säger Maria Hellbom.

4. Cancer är inte lika med döden.

– Ordet ”cancer” väcker ofta tankar på döden, man förknippar cancer med en farlig och dödlig sjukdom. Att man fortfarande, trots att man idag är så bra på att behandla cancer, i dagligt tal och tanke sätter likhetstecken mellan cancer och död bidrar förstås till att det kan kännas enormt svårt att få ett cancerbesked. Men man ska komma ihåg att cancer idag ofta kan behandlas framgångsrikt, säger Maria Hellbom.

5. Ställ dina frågor här.

Den som är orolig eller behöver veta mer kan ringa eller mejla Cancerrådgivningen: 08-123 138 00, cancerradgivningen@sll.se.

Eller till Cancerfondens informations- och stödlinje: 020-59 59 59.

Källa:  Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef vid Centrum för cancerrehabilitering.