Fakta: Brittsommar och indiansommar

Brittsommar är namnet på en period av varma och soliga dagar under hösten. Uttrycket är kopplat till Birgittadagen 7 oktober, då även Britta har namnsdag.

I en snäv bemärkelse ska en äkta brittsommar inträffa på och runt det datumet, men uttrycket används ibland även när en mildare period inträffar redan under september.

Från mitten av 1900-talet och framåt har det gått att se en liten temperaturökning i Sverige under början av oktober, men det är troligtvis bara en slump.

Uttrycket indiansommar betyder ungefär samma sak som brittsommar. En skillnad är att indiansommar inte är knuten till en speciell dag i almanackan. För att kallas indiansommar bör det dock ha varit en kall period innan, gärna ska den första frostnatten ha inträffat.

Det finns två huvudteorier till uppkomsten av namnet. Första teorin förknippar uttrycket med en stabil och varm period under hösten som Nordamerikas ursprungsbefolkning utnyttjade till bland annat buffeljakt. Andra teorin kopplar uttrycket till britternas kolonialtid i Indien och kan till exempel syfta på den stabila och varma period som brukar komma efter sommarmonsunen.

Källa: SMHI

September är här och därmed också hösten. Nja, inte riktigt. Stora delar av Sverige har fortfarande temperaturer mellan 15 och 20 grader. Men under helgen kommer vädret att vara ostadigt med regnskurar på flera platser.

► LÄS MER: Så får du surfen att räcka i sommar

På lördagen finns de största solchanserna i östra Götaland och i Norrbottens kustland och Tornedalen.

Under söndagen väntas solen visa sig exempelvis i norra Götaland och i Svealand. Skåne kan få räkna med en del regn.

När nästa vecka drar i gång verkar det bli en trend med torrare väder i mest hela landet.

– Veckan som kommer så får vi lite mer högtrycksinflytande och det ger oss ökade solchanser och mer uppehållsväder samt efter hand, under veckan, också något stigande temperaturer, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I mitten av veckan kan temperaturerna stiga över 20 grader, på vissa håll upp emot 25 grader.

– Sensommarväder är ett bra sätt att beskriva det, säger Marcus Sjöstedt.

Men än är det för tidigt att tala om en äkta britt- eller indiansommar. En egentlig brittsommar ska inträffa runt 7 oktober och en indiansommar bör föregås av en kall period.

► LÄS MER: Så har du säkrare sex i sommar