Fakta: Tio flygattentat med bomber

24 augusti 2004: Två passagerarplan från Moskva drabbas när två tjetjenska kvinnor spränger sig på planen. En islamistisk grupp tar på sig dåden där 90 personer dog.

27 november 1989: Ett plan på väg mellan Bogota och Cali i Colombia exploderar. Alla ombord dödas. Knarkkungen Pablo Escobar misstänks ligga bakom dådet.

21 december 1988: Ett franskt Boeing 747 sprängs över skotska Lockerbie. 270 personer dör, varav 11 på marken. En libysk medborgare döms för att ha placerat bomben.

29 november 1987: Ett flyg mellan Bagdad och Seoul sprängs efter att nordkoreanska agenter placerat sprängladdningar i spritflaskor. 115 personer dödas.

2 april 1986: En bomb placerad under ett säte på ett plan mellan Los Angeles och Kairo exploderar över Grekland. Piloten lyckas nödlanda, men fyra personer, varav ett spädbarn, dör.

23 juni 1985: Ett plan på väg från Kanada till Indien sprängs utanför Irland och kraschar i Atlanten. 329 personer dödas. Sikhiska separatister ligger bakom dådet.

23 september 1983: En bomb exploderar i bagageutrymmet på ett flyg från Karachi till Abu Dhabi. 112 personer dödas. Utredningen pekar ut en palestinsk organisation som ansvarig.

6 oktober 1976. Ett passagerarflyg mot Jamaica sprängs kort efter att det lyft från Barbados. 73 personer dör. En grupp Castrokritiska exilkubaner döms för dådet.

21 februari 1970. En bomb i lastutrymmet på ett plan från Zürich till Hong Kong, med planerad mellanlandning i Tel Aviv, detonerar. 47 personer dödas. En palestinsk grupp tar på sig dådet.

12 september 1970 sprängdes i Jordanien tre parkerade flygplan som tidigare kapats av den palestinska terroristorganisationen PFLP. Passagerarna och besättningarna tilläts gå av först.

Källa: Washington Post

Fakta: 224 omkom

Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen lördagen den 31 oktober cirka 24 minuter efter start.

Enligt den egyptiska haverikommissionen hördes ett oljud den sista sekunden av registrering av planets svarta låda. Då hade planet varit i luften 23 minuter och 14 sekunder.

Det ryska planet, av modellen Airbus A321, störtade i ett bergigt område i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom.

Ryssland har utökat bombningarna mot terrorgruppen Islamiska staten (IS) inofficiella huvudstad al-Raqqa i Syrien. Det ses som ett svar på att spår av sprängmedel hittats i flygplansvraket där 224 personer dödades, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Den ryska säkerhetstjänsten erbjuder även 50 miljoner dollar till den som kan ge information som "bidrar till ett gripande av terroristerna". President Vladimir Putin har sagt att de skyldiga kommer att "hittas var de än finns i världen och att de ska straffas".

Gripanden

Två personer som arbetar på flygplatsen i Sharm el-Sheikh misstänkts ha hjälpt till att placera bomben på planet, uppger säkerhetskällor för nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt är ryska myndigheter säkra på sin sak.

"Det går entydigt att säga att det var en terrorhandling", säger Alexander Bortnikov, chef för säkerhetstjänsten FSB, enligt ett uttalande publicerat på Kremls webbsida. Planet splittrades i luften när en bomb med motsvarande ett kilo trotyl exploderade, enligt experter som Bortnikov citerar.

"Inte förvånande"

Jörgen Elfving, verksam vid Försvarshögskolan i Stockholm, är inte förvånad över bombfynden som gjorts på det ryska passagerarplanet.

– Det är inte förvånande med tanke på de ryska insatserna i Syrien. Någon reaktion kunde man vänta sig, säger han till TT.

Mot svenska flygplatser har hotbilden inte ökat enligt Ulf Wallin, presschef på Swedavia som driver tio flygplatser.

– Det är Säpo som gör bedömningen, och vi anpassar oss efter deras råd. Vi har den säkerhet som krävs, säger han.

Swedavia har ingen insyn i den utredning som pågår efter kraschen i Egypten.

– Men alla är extra på tå nu. Det har också sagts att det kan bli ännu mer skärpta regler, bland annat kan detta beslutas på G20-mötet, säger Wallin.