Fakta: Det nedskjutna planet

I tisdags förmiddag sköt turkiskt F16-flyg ned ett ryskt attack- och bombplan av typen Su-24 vid den turkisk-syriska gränsen.

Turkiet hävdar att dess flygvapen nära staden Yayladagi sköt ned planet, eftersom det i den akuta situationen inte gick att identifiera och det trots upprepade varningar gjorde intrång i landets luftrum. Radarbilder och radioinspelningar har offentliggjorts för att stärka uppgifterna.

Ryssland hävdar att dess två plan flög i en sväng en kilometer söder om Syriens gräns mot Turkiet när de utan vare sig visuell eller radiosänd förvarning angreps. En radarbild från Rysslands flygbas Hmaymim nära Latakia sägs tvärtom visa hur turkiska plan attackerar in på syriskt territorium.

Besättningen försökte rädda sig i fallskärm, varpå piloten tros ha skjutits i luften av turkmenska rebeller medan navigatören räddades av ryska och syriska styrkor. En rysk marinsoldat dödades också under räddningsinsatsen.

– Vi rekommenderar Ryssland att inte leka med elden, säger Erdogan.

Den turkiske presidenten har bett om ett enskilt möte med Vladimir Putin under nästa veckas klimattoppmöte i Paris. Men en talesperson för den ryske presidenten säger till Reuters att de avböjt all kontakt med Ankara, eftersom Turkiet inte velat be om ursäkt för händelsen.

– Vi anser att det turkiska ledarskapet har passerat gränsen för vad som är acceptabelt, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, enligt AFP.

Enligt Turkiet sköts det ryska planet ned efter upprepade varningar, sedan det kränkt turkiskt luftrum. Ryssland förnekar detta bestämt och har även anklagat Turkiet för att köpa olja av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– Ryssland måste underbygga sina anklagelser, annars kommer landet att betraktas som en lögnare på grund av de grova och orättfärdiga anklagelserna mot Turkiet, säger Erdogan enligt AFP.

Ryssland har även börjat förbereda ekonomiska sanktioner. På fredagen meddelade Lavrov att krav på visum för turkiska medborgare som besöker Ryssland återinförs efter nyår.