Fakta: Det nedskjutna planet

I tisdags förmiddag sköt turkiskt F16-flyg ned ett ryskt attack- och bombplan av typen Su-24 vid den turkisk-syriska gränsen.

Turkiet hävdar att dess flygvapen nära staden Yayladagi sköt ned ett plan av okänd härkomst som korsade dess territorium trots upprepade varningar. Radarbilder och radioinspelningar har offentliggjorts för att stärka uppgifterna.

Ryssland hävdar att dess två plan flög i en sväng en kilometer söder om den syriska gränsen när de utan vare sig visuell eller radiosänd förvarning angreps. En radarbild från flygbasen Hmeymim sägs tvärtom visa hur turkiskt plan attackerar in på syriskt territorium.

Besättningen försökte rädda sig i fallskärm, varpå piloten tros ha skjutits i luften av turkmenska rebeller medan navigatören räddades av ryska och syriska styrkor. En rysk marinsoldat dödades också under räddningsinsatsen.

Frankrikes president François Hollande anlände på torsdagskvällen till ett Moskva djupt invecklat i en diplomatisk strid med Ankara efter nedskjutningen av ett stridsplan i tisdags.

Kollegan Vladimir Putin välkomnade en gemensam linje mot terroristorganisationen Islamiska staten (IS) – men kopplade det tydligt till krisen med Turkiet.

– Vi är redo att samarbeta med koalitionen som leds av USA, sade Putin, men tillade att incidenter som den i tisdags är "absolut oacceptabla".

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond nöjde sig med att uttrycka förhoppningar om "enighet vad gäller ett militärt ingripande i Syrien". Mest konkreta var tyska löften om spaningsflyg och en fregatt till Syrienkriget samt ökad utbildning av kurdiska styrkor som bekämpar IS.

Käppar i hjulen

Koalitionsbyggandet störs dock påtagligt av de svåra förvecklingarna mellan Ryssland och Turkiet.

Statsledningen i Kreml kungjorde planer på omfattande ekonomiska sanktioner, inklusive hot om att stoppa ett kärnkraftsbygge i Turkiet och en gemensam oljeledning. Energifattiga Turkiet importerar över hälften av sin naturgas från Ryssland.

Ryssar har sedan Ukrainakrisen ätit turkiska importvaror snarare än europeiska och semestrat på den "turkiska Rivieran" i stället för på Krimhalvön. Nu befarar dessa sektorer ett dråpslag.

"Attacker" i Ryssland

Turkiet kallade på torsdagen till sig den ryska ambassadören i Ankara efter "fysiska attacker" mot turkiska intressen i landet. Presidenten Recep Tayyip Erdogan förnekar upprört Moskvas anklagelse om att Turkiet köper olja från IS.

– Skäms på er, säger Erdogan och tillägger att om sådana påståenden inte styrks med bevis är det bara förtal.

President Vladimir Putin efterfrågar en ursäkt, kompensation och en rättsprocess om nedskjutningen och talar om att Turkiet drivit ländernas relationer "in i en återvändsgränd".