Medan omvärlden talar om hur ryska bomber faller över Aleppo och Sveriges ÖB förklarar att den mäktige grannen "punktmarkeras" har almanackan landat i ryska butiker och kiosker. "Hela året med den ryske presidenten" utlovas enligt omslaget där en leende Putin poserar i ljusblå sommarskjorta och jeans.

Väl valda citat

För under tio kronor kan vanliga Moskvabor och andra ryssar komma över en egen kalender, full av omsorgsfullt stylade bilder av presidenten och väl valda Putincitat.

På juniuppslaget ses han ratta en cabbad Suzuki, ledigt klädd i militärgröna cowboykläder och solglasögon. "Att åka på semester i Ryssland ska vara bekvämt, intressant och inte dyrt", slår presidenten fast enligt det kursiverade citatet som kalendermakarna lagt in i en pastellfärgad ruta som tonar in i bilden.

"Jag älskar djur"

Februarifotot visar hur en vintersportberedd Vladimir Putin kramar ett barn i matchande rött. I mars är det i stället en randig kattunge får som får del av statschefens kärlek. "Jag älskar djur", säger Putin enligt det bifogade citatet där det också slås fast att han och den avbildade kissen tyckte om varandra direkt.

I oktoberavsnittet ses Putin i streetsmart camouflageutstyrsel rida in mot kameran på en häst. Blicken är dold bakom ännu ett par solglasögon men ser ut att söka sig mot fjärran likt en västernhjälte i någon gammal Hollywoodfilm. På aprilbilden sitter presidenten och pustar ut på en kraftig gren till vad som ser ut som en storväxt tall. Han är ledigt klädd och i citatet berättar Putin att han tillbringade dagen med att promenera.

"Jag gick nästan nio kilometer i bergen, allt värker fortfarande", säger han medan militära frågor avhandlas i december. En leende Putin i full stridspilotmundering talar där om att utmaningen handlar om "att skapa en armé som är kapabel att säkra Rysslands suveränitet, respekt för partner och varaktig fred".