Fakta: Nya valregler

Valet till det ryska parlamentets underhus, duman, hålls den 18 september. Det var ursprungligen planerat till den 4 december men tidigarelades bland annat med motiveringen att det skulle spara pengar genom att nu sammanfalla med valen till flera regionala parlament.

I årets dumaval har man återgått till ett kombinerat valsystem. Hälften av de 450 ledamöterna väljs i enmansvalkretsar där den kandidat som får flest röster tar hem mandatet. Resten utses via partilistorna och fördelas proportionellt utifrån röstandel, bland de partier som tar sig över spärren – som sänkts från 7 till 5 procent.

Nya regler slår fast att partier som fått minst 3 procent i det senaste valet, eller som har minst en plats i något regionalt parlament, automatiskt tillåts ställa upp. Det har inneburit att totalt fjorton partier i år deltar, jämfört med sju 2011.

Fakta: Partierna

Enade Ryssland: Det överlägset största partiet i duman, trots att det i senaste valet tappade sin absoluta majoritet. Stödjer oreserverat president Vladimir Putin, som dock inte själv är med i partiet. Rider på presidentens enorma popularitetssiffror.

Kommunistpartiet: Kritiserar regeringens åtstramningar och kräver åtgärder mot korruption, men röstar i regel med Enade Ryssland. Ser ut att backa rejält.

Liberaldemokratiska partiet (LDPR): Högerpopulistiskt parti som inte utmanar Enade Ryssland i viktigare frågor. Ser ut att kunna ta över positionen som andra största parti.

Ett rättvist Ryssland: Socialdemokratiskt orienterat parti. Har beskrivits som regeringens "andra ben", kan ifrågasätta Enade Ryssland men är lojalt med president Putin.

Utöver dessa deltar tio mindre partier i årets val.

Källor: Europaparlamentet och nyhetsbyrån Interfax

Putins fortsatta popularitet håller Enade Ryssland flytande – trots en ekonomi tyngd av låga oljepriser och västerländska sanktioner.

De första vallokalsundersökningarna på söndagskvällen visade att Enade Ryssland, som leds av premiärminister Dmitrij Medvedev, backade med 5 procentenheter jämfört med valet 2011. Men det statsbärande partiet har ingen konkurrens och president Putin var mycket nöjd när valresultatet stod klart.

– Läget är inte lätt, det känner människor, och de vill och hoppas på en stabil politisk situation, sade Putin till valarbetare efter det att vallokalerna stängt.

Nationalistpartiet LDPR beräknades få omkring 15 procent av rösterna, ungefär liga mycket som Kommunistpartiet, enligt det statliga mätinstitutet Vtsiom.

De liberala oppositionspartierna, som är öppet kritiska till Putins styre, lyckades inte ta sig över femprocentspärren för platser i duman enligt de första beräkningarna. Oppositionen har klagat på utebliven tv-tid, förtal i statliga medier och systematiskt kampanjsabotage från Kremlanhängare.

Parlamentsvalet har tidigarelagts från att först ha varit planerat till att hållas i december. Till årets val har spärren för att få en plats i duman sänkts från sju till fem procent.

Anklagelser om fusk utlöste omfattande protester i det senaste valet 2011.