Barack Obama säger att han lägger in sitt veto om förslaget går igenom även i senaten. I representanthuset blev röstsiffrorna 289 ja och 137 nej till att flyktingar från i första hand Syrien ska säkerhetsgranskas enligt Republikanernas plan.

Planen togs fram i all hast efter Parisdåden i förra veckan och innebär enligt Obama-sidan så omfattande säkerhetsarbete att flyktingmottagandet omöjliggörs.

Frågan om det kan finnas terrorister som gömmer sig bland flyktingar har efter händelserna i Europa hamnat högt på agendan även i USA. Just nu väcker en kommentar från Ben Carson, som kämpar om att bli Republikanernas presidentkandidat nästa år, uppseende.

– Vi måste ha en balans mellan säkerheten och att vara humanitära, sade han häromdagen till medier i Alabama, apropå flyktingmottagande i relation till antiterrorarbete.

– Till exempel, om du har en rabiessmittad hund som springer runt i kvarteret väntar du dig troligen inget gott från den hunden, och du för troligen dina barn i säkerhet, fortsatte han, enligt videosnuttar utlagda av bland andra politico.com.

– Det betyder inte att du hatar alla hundar, det går inte att tolka så.