Fakta: Tutankhamun

Tutankhamun levde mellan cirka 1343 och 1324 före Kristus och tog över tronen vid åtta eller nio års ålder. Han var en egyptisk kung (farao) av den 18:e dynastin, son till faraon Akhenaton (Echnaton).

I ett historiskt sammanhang var han en relativt obetydlig farao, men blev odödlig i samband med att hans orörda grav upptäcktes 1922 i Konungarnas dal, vid den västra Nilstranden.

Tutankhamun var gift med drottning Ankhesenamon, som kan ha varit hans syster. I hans grav fanns också två mumifierade foster, som efter dna-tester visat sig vara hans dödfödda döttrar.

Utöver hans sarkofag i rent guld innehöll graven över 5 000 föremål, bland annat smycken, möbler, kläder, krukor och statyetter, stuvade i fyra små rum.

– Det ser ut som att Tutankhamuns grav... fortsätter bakom den dekorerade gravkammaren. Jag tror att det är Nefertitis och alla rön pekar i den riktningen, säger Nicholas Reeves på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den brittiske arkeologen har använt en sofistikerad japansk markradar för att undersöka utrymmet kring Tutankhamuns grav, där han är övertygad att Nefertiti ligger begravd.

"90 procents sannolikhet"

– Vi sade tidigare att det fanns en 60-procentig chans att det finns något innanför väggarna. Men efter en första bedömning av radarbilderna kan vi hävda att det är 90 procents sannolikhet, säger Egyptens minister för fornfynd, Mamduh al-Damati, enligt Reuters.

Tutankhamun dog vid 19 års ålder, efter bara nio år vid makten. Hans orörda gravkammare upptäcktes 1922 av brittiske arkeologen Howard Carter – en av 1900-talets mest omtalade sensationer, som kallats för seklets stora arkeologiska upptäckt.

Nefertiti tros ha varit Tutankhamuns styvmor och är en av Egyptens mest mytomspunna härskare, men hennes grav har aldrig hittats.

Svar om en månad

– Det finns enligt radarn ett hålrum bakom vägen, det råder ingen tvekan om det. Däremot vi kan vi just nu inte säga något om storleken på utrymmet, säger den japanske radarspecialisten Hirokatsu Watanabe, enligt Reuters.

De japanska experterna ska vara klara med sina analyser av radarrönen inom en månad. Men alla arkeologer skriver inte under på innebörden av de nya fynden.

– Nefertiti kan aldrig ha begravts i Konungarnas dal, säger experten Zahi Hawass, tidigare Egyptens riksantikvarie, till AFP.