– De sitter i det egna pojk- eller flickrummet med sina smarta telefoner och det är så de radikaliseras.

Mellanösternforskaren Björn Brenner vid Försvarshögskolan om våldsaktivismen bland den nya generation palestinier, som har vuxit upp med sociala medier.

Bakgrund: Oro för tredje intifada växer

De senaste veckorna har spänningarna åter ökat mellan israeler och palestinier. Medan våldet fortsätter växer oron för ett tredje uppror – en "intifada".

Intifada kommer av ett verb som betyder ungefär "skaka av sig" på arabiska. Det har varit den mest kända beteckningen för de palestinska upproren mot den israeliska ockupationen. Begreppet myntades 1987 då en protestkampanj inleddes på Västbanken och i Gazaremsan.

De mindre våldsamma komponenterna gick ut på att stärka det nationella medvetandet med generalstrejker och bojkott av israeliska varor.

Den första intifadan ebbade ut i samband med att Osloavtalet undertecknades 1993.

Den andra, mer våldsamma, intifadan inleddes 2000 och anses av många ha utlösts av dåvarande premiärministern Ariel Sharons besök på Tempelberget i Jerusalem.

Den andra intifadan var från början militariserad från palestinskt håll med självmordsbombare som slog till inne i Israel. Israels svar blev hårt med ockupation av de stora palestinska städerna. De militära ledarna för intifadan, men också politiska ledare för Hamas och PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse), likviderades. När intifadan ebbade ut 2005 hade mer än 1 000 israeler och cirka 3 500 palestinier dödats.

Bilder med namn som knivintifadan. Kampsånger. Filmer med unga män med kniv i sin hand. Youtube, Instagram och Twitter ingår i plattformen för den nya generation palestinier som har vuxit upp med sociala medier.

Den senaste tidens uppblossande våldsvåg i framför allt östra Jerusalem och på Västbanken utmärker sig genom det ökande antalet knivöverfall. Sedan början av oktober har minst 63 palestinier dödats. Nio israeler har fått sätta livet till.

Så sent som på fredagen utförde två palestinier en knivattack mot polis, som sköt ihjäl den ene av dem, på Västbanken. Kort därpå gick en knivbeväpnad palestinier till angrepp mot en amerikansk turist, som ådrog sig lindrigare skador, i Jerusalem. Säkerhetsstyrkor öppnade eld mot palestiniern, som skadades svårt, rapporterar AFP.

En åtta månader gammal palestinsk bebis i Betlehem dog när tårgas sipprade in i huset där pojken befann sig, enligt palestinska hälsodepartementet. Tårgasen ska ha använts av israelisk militär i sammandrabbningar med palestinska ungdomar.

"På eget bevåg"

Det är framför allt palestinska män som står för dessa attacker, riktade mot israeler, även om det motsatta också förekommit.

– Det här är unga individer som inte är organiserade eller knutna till någon politisk rörelse, säger Gershon Baskin, en av Israels främsta fredsaktivister, till TT.

Gershon Baskin kallar dem för Facebook- och Whatsapp-generationen, som tillbringar en stor del av sina liv på nätet.

– De har inte några direkta kopplingar sinsemellan, utan agerar helt på eget bevåg. Dagens supermakter är inte Ryssland, Kina eller USA. Det är Google, Whatsapp, Facebook och Twitter, där var och en kan vara sin egen journalist och tusentals människor snabbt kan mobiliseras med en knapptryckning – på gott och ont.

Kniven som metod

Denna unga generation ser de sociala medierna som den enda organisationsform de kan lita på, framhåller Mellanösternforskaren Björn Brenner vid Försvarshögskolan.

– De sitter i det egna pojk- eller flickrummet med sina smarta telefoner och det är så de radikaliseras. Av det de ser och hör bestämmer de sig för att göra en insats för sin sak, säger Björn Brenner.

En av förklaringarna till den ökade användningen av knivattacker som metod är enligt Björn Brenner att ungdomarna helt enkelt tillgriper det vapen som de enklast kan få tag i.

– Det finns ingen långsiktig planering bakom de här dåden. Man kan se det som en ny form av självmordsattacker, eftersom de är medvetna om att de kommer att bli nedskjutna om de genomför sin handling, säger Björn Brenner.