Fakta: Terrorattackerna i Paris

På kvällen fredagen den 13 november i fjol utlöser en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike möter Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödas.

Trettio minuter senare utlöser ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion.

Samtidigt öppnar attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris där 39 människor dödas. En av attentatsmännen spränger sig själv till döds.

Klockan 21.40 går tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan där en konsert pågår, skjuter mot folkmassan och tar gisslan. Tre timmar senare stormar polisen Bataclan. Då har 89 personer dödats av attentatsmännen.

Terrordåden, som är de värsta i Frankrikes historia, kräver 130 liv. Över 352 människor skadas.

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars i år exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.

Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna som utfördes av självmordsbombare.

Källa: AFP/Reuters

– De visste att de var på övervakningslistor och att ju mer de reste och ju längre de reste desto större var risken att bli upptäckt. Då slog de till hemma, säger säkerhetsanalytikern Margaret Gilmore på brittiska tankesmedjan Royal United Service Institute (Rusi) till TT.

Utredningen om attackerna i Paris i november och dåden i Bryssel i mars är intimt sammanflätade. I princip samma nätverk, starkt Brysselbaserat, slog till på båda platserna.

Nu uppger åklagarna att männen egentligen tänkt slå till i Frankrike igen men valde Bryssel eftersom de uppfattat att den franska utredningen gick snabbt framåt.

Gilmore påpekar att extremistgruppen Islamiska staten (IS), som säger sig ligga bakom, vill attackera flera europeiska länder, och att Frankrike bara är ett av dem.

Hon svarar så här på frågan varför det blev Paris:

– Det är ett lätt mål med tanke på att gränsen mellan Belgien och Frankrike är helt öppen. De ville också slå mot en mycket känd huvudstad för att få mer publicitet, och dessutom är det praktiskt för dem eftersom de alla pratar franska.