Raggi, en 37-årig advokat, har gått från en tämligen anonym tillvaro för några månader sedan till att bli ett av de mest igenkända ansiktena i italiensk politik. Hon hör till Femstjärnerörelsen, partiet som komikern och populisten Beppe Grillo startade.

Raggi vann den första omröstningen den 5 juni, då hon fick 35 procent av rösterna. I söndagens val fick hon två tredjedelar av rösterna.

Premiärminister Matteo Renzi och Demokratiska partiet (PD) drabbades därmed av en motgång, då den andre kandidaten var PD:s Roberto Giachetti.

– För första gången har Rom en kvinnlig borgmästare i en tid då jämställda möjligheter fortfarande är en hägring, säger Raggi i sitt segertal.

Femstjärnerörelsen tog också kontrollen över Turin, där en annan kvinna, 31-åriga Chiara Appendino, vann mot den sittande PD-borgmästaren med stöd från högerpopulistiska Lega Nord.

– Vi har skrivit historia, säger Appendino i sitt segertal.

– Det här var inte proteströster, det handlade om stolthet och förändring.

Den enda trösten för Renzi var i Milano där Giuseppe Sala, som basade över stadens världsutställning, vann över mitten-högerkonkurrenten Stefano Parisi. I förra omgången vann Sala med en ynka procentenhet och även nu var segern mycket knapp med 51 procent av rösterna. Renzistödda kandidater vinner också i Bologna och Neapel, enligt prognoserna.