Fakta: Meteorider och andra rymdstenar

En meteor är det ljusstreck som uppstår på himlen när en meteorid (en liten kropp från rymden) faller med hög hastighet in i jordatmosfären.

En meteorit eller meteorsten är en fast kropp som fallit ned på jordytan.

En asteroid är en större kropp, småplanet, som går i bana runt solen och som hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.

En komet är en liten isrik kropp i omloppsbana runt solen.

En bolid är en väldigt ljusstark meteor som till skillnad från andra kännetecknas av ett åskliknande ljudfenomen.

Källa: Nationalencyklopedin.

Sedan några veckor tillbaka får sjö- och flygräddningscentralen många samtal om gåtfulla ljussken på himlen.

– Det är ganska vanligt så här på hösten. Folk tror att det är nödraketer, säger räddningsledare Anders Larsson.

På fredagen kontaktade polisen sjö- och flygräddningscentralen efter att ha fått larm om en fallande ljuspunkt som setts mellan gotländska Näs och Havdhem. Enligt vittnet hade det vita skenet gått över i rött när det nådde marknivå.

– En del kvällar kan det vara 30-40 samtal. De kan komma från Hudiksvall ner till södra Gotland, säger Anders Larsson.

Bakgrunden finns ofta i rymden. Den senaste månaden har Jorden åkt genom meteorsvärmarna Tauriderna och Leoniderna. Även i slutet av november, när Jorden inte far genom någon meteorsvärm, kan man räkna med fem-sex stjärnfall i timmen, enligt Lars Hermansson vid Uppsala amatörastronomer.

– När man ser ett stjärnfall är det normalt ett gruskorn som brinner upp i atmosfären. Skulle det vara en lite större sten blir det ett väldigt ljust sken som skulle kunna uppfattas som en raket, säger Lars Hermansson.