Flera av våra vanliga deodoranter, hudlotioner, ansiktskrämer och hårsprayer innehåller ingredienserna ”Cyclopentasiloxane” eller ”Cyclotetrasiloxane” som även går under namnet ”Cykliska silikoner”. Efter att en EU-rapport varnat för att de kan vara skadliga plockar Apoteket bort produkterna ur sitt sortiment, rapporterar SVT.

– Vi vill inte ha produkter på hyllorna som kan skada vare sig människa eller miljö. Vi väljer att vara försiktiga, och inte ha onödiga kemikalier i de produkter vi säljer, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör i Apoteket, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Läkare larmar: Fransförlängningar kan skada hälsan

Enligt EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet kan det vanligaste ämnet ”Cyclopentasiloxane” eller D5 – vara skadligt för konsumenter som använder stora mängder av kroppslotion eller hårspray eftersom de lättare kan andas in ämnet.

– Det är små kemiska molekyler som kan påverka till exempel levern, och om du smörjer in det i din hud så riskerar du att andas in det. Man vet också att de lagras i näringskedjan i miljön vilket gör att vi tycker att man bör undvika det, säger Eva Fernvall.

Enligt EU-rapporten kan D5 även innehålla ämnet ”Cyclotetrasiloxane” eller D4 som misstänks kunna skada foster och ha negativ påverkan på fertilitet.

LÄS MER: Antti, 39, köpte peeling-medel på nätet: ”Skinnet lossnade”

Ämnena är ännu inte förbjudna på den svenska marknaden men enligt Thomas Byström, som utreder kosmetiska produkter på Läkemedelsverket, kommer man att följa upp EU-rapporten.