Fakta: Clintons e-post

I mars 2015 avslöjade The New York Times att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister 2009 till 2013 använde sig av sin egen privata e-postserver för jobbmejl. Därmed kan hon ha brutit mot lagen.

Sedan maj 2015 har utrikesdepartementet i omgångar offentliggjort över 55 000 sidor från runt 30 000 mejl som Clinton överlämnat.

I juli 2015 meddelade regeringens utredare att hemligstämplade uppgifter hittats i några av mejlen från Clintons privata server. Den federala polisen FBI inledde en utredning.

I maj 2016 riktade UD:s generalinspektör hård kritik mot bristande säkerhet kring Clintons mejlhantering.

I juli 2016 blev FBI klar med sin utredning. Där konstaterades att Clinton handskats "extremt vårdslöst" med hemliga uppgifter, men att det inte ska ha skett medvetet. FBI rekommenderade att inget åtal väcks mot henne, en rekommendation som justitieminister Loretta Lynch följde.

I augusti 2016 redovisade FBI att ytterligare nästan 15 000 mejl hittats i genomgången av Clintons server, dator och telefoner. Krav har väckts på att även de ska offentliggöras.

I september 2016 släppte FBI ytterligare dokument från sin utredning. Inga bevis har hittats för att någon tagit sig i Clintons e-postserver, men det kan inte uteslutas. Däremot har konton tillhörande personer hon haft mejlkontakter med hackats. Utskrift från FBI:s förhör med Clinton offentliggjorde också.

Källa: The New York Times/TT

De nya dokumenten som släppts – en rapport på 58 sidor, varav 14 är helt överstrukna – visar att FBI inte funnit några bevis för att någon tagit sig in i hennes e-postserver. Det kan dock inte uteslutas eftersom en del av hennes mobiler inte har hittats. Utredarna tror att hon kan ha använt totalt 13 mobiltelefoner under perioden.

Kontroversiell hantering

Rapporten visar däremot att fientliga utländska aktörer lyckats få tillgång till privata e-postkonton tillhörande personer som Clinton "var i kontakt med regelbundet och på så sätt haft tillgång till vissa e-postmeddelanden som skickats till, eller tagits emot av Clinton på hennes personliga konto", under hennes tid som utrikesminister.

Clintons sätt att använda sin privata e-post har varit föremål för kontroverser, och hennes motståndare i presidentracet Donald Trump har använt det som ett argument för varför hon inte skulle vara lämpad till att bli president.

De dokument som nu offentliggjorts kommer efter den federala polisen FBI:s rekommendation i juli att inte väcka åtal mot Hillary Clinton för att hon använt sin privata e-post.

"Dåligt omdöme"

Enligt Clintons medarbetare är hon "nöjd" med att rapporten släppts.

"Även om användandet av e-postservern var ett klart misstag och hon har tagit ansvar för det, klargör detta material varför justitiedepartementet anser att det inte fanns någon grund för att gå vidare med det här fallet", heter det enligt hennes kampanj.

Trumps talesperson Jason Miller är inte lika förlåtande i sitt uttalande efter att rapporten släppts, och säger att den "förstärker bilden av hennes oerhört dåliga omdöme och oärlighet".