Fakta om vingummi

Vingummin uppfanns i början av 1900-talet av engelsmannen Charles Gordon Maynard. Hans far drev en godisbutik och ska enligt uppgift ha varit starkt kritisk till sin sons nya godis från början.

Men när Charles Gordon Maynard övertygade sin far om att de inte innehöll någon alkohol ska han ha gått med på att sälja dem i godisaffären.

Det blev omedelbart en försäljningssuccé som i dag tillverkas över hela världen av olika företag. 

Källa: Konfektyrföretaget Cadbury

”Pappa, vad är gin?”, frågade Thomas åttaåriga dotter med vingummit i handen. Då insåg pappan att de tryckta orden på godisbitarna i själva verket var namn på olika alkoholhaltiga drycker.

– Min dotter har precis lärt sig att läsa och sa det som stod på godisarna. Det blir som att uppmuntra barn att lära sig spritsorter. Jag tycker att det är en allvarlig sak, säger 42-åriga Thomas.

►LÄS MER: Föräldrar protesterar mot penisformat godis

Flera tillverkare av vingummin märker bitarna med namn som gin, brandy, sherry, cognac och champagne. Thomas tycker att Willys och andra butiker ska ta bort vingummin som är märkta med alkoholrelaterade ord ur sortimentet.

– Varför ska barn lära sig olika spritsorter på godis?

Det är Axfood som äger Willys. Claes Salomonsson, presschef på Axfood, bekräftar att nämnda vingummin finns i deras lösviktssortiment på både Hemköp och Willys.

– Jag håller med pappan. Det finns verkligen ingen rimlig och klok anledning till att ha namnet på spritsorter på godis, säger presschefen.

Leverantören heter Frisia och deras vingummin finns även i många andra butiker i Sverige.

– Det här är en synpunkt vi fått tidigare från kund och vi har också vänt oss till leverantören för att försöka få till en förändring. Att vi har den kvar i vårt sortiment beror enbart på att vi anser att det är marknadens bästa och godaste winegum, säger Claes Salomonsson.

LÄS MER: Därför ska du inte blanda alkohol med energidrycker