Protestvågen startade på University of Missouri tidigare i höst och har tilltagit i styrka. När de afroamerikanska spelarna i skolans högt profilerade fotbollslag meddelade att de tänkte vägra träna och spela så länge rektor Tim Wolfe satt kvar så blev situationen ohållbar. Wolfe avgick i veckan och på torsdagen utsågs en afroamerikan till hans efterträdare.

– Det är dags för oss att erkänna och ta itu med våra hotande utmaningar, säger tillförordnade rektorn Mike Middleton.

I onsdags greps två vita 19-åringar, misstänkta för att ha dödshotat svarta elever på Missouriuniversitet på nätet. Inlägg som: "Jag ska skjuta varje svart person jag ser" och "Vi väntar på er på parkeringen" cirkulerade på sociala medier.

På många andra lärosäten runt om i USA har protesterna i Missouri gett genklang. På Yaleuniversitetet tågade flera hundra i protest mot att en studentförening ordnat fest för endast vita. På andra lärosäten har elever protesterat mot egna missförhållanden eller i sympati med aktivisterna i Missouri.

Protesterna följer i spåren på en rad uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta, som det senaste året fått medborgarrättsrörelsen på fötter.