Bakgrund: Valprocessen i USA

I februari nästa år inleds primärvalsäsongen, där Republikanerna respektive Demokraterna vaskar fram sin presidentkandidat genom primärval eller nomineringsmöten där varje delstat korar sin favorit. Den kandidat som tar hem de första delstaterna brukar få viktig medvind i ryggen och en vinnare har vanligtvis utkristalliserats långt före partikonventen i slutet av sommaren, då presidentkandidaten formellt utses.

När det klarnat vilken respektive kandidat blir utser dessa sina vicepresidentkandidater.

Under hösten drar så presidentkampanjen igång, med intensivt kampanjande och debatterande mellan de två rivalerna.

Enligt traditionen är det den första tisdagen efter den första måndagen i november som är valdag i USA, 2016 infaller valdagen den 8 november.

Presidentvalet avgörs av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser. Totalt finns 538 elektorer, minst 270 krävs för att bli president. Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från i Maine och i Nebraska där elektorerna fördelas efter resultatet i olika valkretsar). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis får flest röster totalt i landet.

Vid valet om ett år kan USA få sin första kvinnliga president (Hillary Clinton), socialist i Vita huset (Bernie Sanders) eller president med latinamerikansk bakgrund (Ted Cruz och Marco Rubio).

När opinionsvindarna för mediefenomenet och fastighetsmagnaten Donald Trump nu börjat mojna har ytterligare en politisk outsider – den pensionerade neurokirurgen Ben Carson – seglat upp i ledarposition i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. De har båda ridit på den utbredda antietablissemangsopinionen inom partiet.

Samtidigt ökar stödet för två av de mer politiskt erfarna kandidaterna, senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz.

Storm inom partierna

Enligt den senaste sammanvägningen av opinionsundersökningar från oberoende Real Clear Politics, har de dock än så länge bara ett stöd på 11 respektive 9 procent – att jämföra med Carsons och Trumps knappa 25 procent vardera.

Republikerna är ett splittrat parti, vilket speglas i den stora mängden presidentaspiranter. Ben Carson slår an en ton hos den kristna högern, Ted Cruz hos den konservativa Tea Party-rörelsen, och Marco Rubio hos det mer moderata partietablissemanget.

I Demokraternas läger är det en grånad socialist, 73-årige Bernie Sanders, som ritar om den politiska kartan. Med sitt löfte om en "politisk revolution" har han tvingat den tidigare självskrivna kandidaten, exutrikesministern Hillary Clinton, åt vänster.

Politisk polarisering

Den ökade polariseringen i amerikansk politik sammanfaller med att USA:s status som supermakt naggats i kanten, när Kina fortsätter växa och Ryssland spänner musklerna utrikespolitiskt.

De flesta väljarna framhåller ekonomin och jobben som den viktigaste valfrågan, där gamla ideologiska skiljelinjer är tydligare än på länge. Sanders-anhängarna vill se en aktiv statlig politik för välfärd och minskade löneklyftor, med paralleller till Roosevelts "nya giv" under 1930-talet, medan Tea Party-rörelsen vill att det allmänna håller tassarna borta från ekonomin. Andra brännande ämnen är säkerhetspolitiken, vapenfrågan, klimatet och utbildningssystemet.