Fakta: EU-kortet

Berättigar till nödvändig vård vid utlandsvistelse i EU/EES och Schweiz.

Garanterar inte gratistjänster. Eftersom ländernas sjukförsäkringssystem skiljer sig åt, kan det hända att tjänster som är kostnadsfria i Sverige inte är det i ett annat land.

Är inget alternativ till reseförsäkring. Kortet täcker inte någon privat sjukvård eller kostnader för till exempel flygresa till hemlandet.

Separata kort utfärdas för vuxna och barn.

Källor: Försäkringskassan och EU-kommissionen

Med det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet, har man rätt till akutvård på utlandssemestern – vård på samma villkor och till samma pris som landets invånare.

Kortet, som utfärdas av Försäkringskassan, gäller vid tillfällig vistelse i de 28 EU-länderna plus Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Det ger rätt till så kallad nödvändig vård vid sjukhus och mottagningar som är knutna till landets allmänna sjukvårdssystem.

Försäkringskassan påminner om att man har samma rätt till vård utan EU-kortet. Men då får man begära ersättning i efterhand.

– Om det händer något ska man spara kvittona, säger Anette Eriksson, pressekreterare på Försäkringskassan.

Det brukar ta ungefär tio dagar att få kortet, som beställs på kassans sajt. Måste man resa utan är det ingen alltså ingen katastrof.

– Det kan bli lite krångligare om man behöver söka akutvård, men det löser man, säger Eriksson.

Det finns också en telefonapp ("Europeiska sjukförsäkringskortet") där man kan söka ytterligare information om vård i olika länder.