Fakta: Fethullah Gülen och Hizmet

Fethullah Gülen är en inflytelserik turkisk imam som sedan 1999 befinner sig i frivillig landsflykt i USA.

Gülen var tidigare Erdogans allierade och hjälpte dennes AK-parti till seger i tre val. I dag anklagar Erdogan Gülen för att försöka störta presidenten och bygga upp "en stat i staten". Turkiet kräver att USA ska utlämna honom, vilket USA hittills vägrat.

Gülen leder rörelsen Hizmet, "Tjänsten", som kontrollerar hundratals skolor, medier och tankesmedjor i Turkiet.

Anhängarna uppskattas vara miljontals och flera har nyckelposter inom staten och rättsväsendet. De bidrar ekonomiskt till rörelsen, som propagerar för renlevnad och hårt arbete.

Flera Hizmetkritiker i Turkiet har fängslats och Gülen anklagas av sekulära turkar för "smygislamisering" av landet.

Källa: BBC med flera.

Gülen anklagas för att "försöka störta regeringen" och "driva en terroristgrupp", säger hans advokat till nyhetsbyrån AFP. Men enligt kritiker handlar målet snarare om att tysta de som förde fram korruptionsanklagelser mot Erdogans inre krets i december 2013.

– Det finns inga bevis för att det här var en terrororganisation. Åtalen är baserade på antaganden, säger Gülens advokat Nurullah Albayrak.

För Gülen och två före detta polischefer yrkar åklagarna på strängast möjliga straff, livstids fängelse. Övriga 66 misstänkta, de flesta är poliser, anklagas för att tillhöra en beväpnad organisation, och riskerar enligt AFP fängelse på mellan sju och 330 år.

För drygt två år sedan dök det upp inspelningar som påstods avslöja hur Erdogan ber sin son Bilal att gömma undan motsvarande över 300 miljoner kronor i kontanter. Turkiska myndigheter hävdar att poliser utfört avlyssningarna på begäran av Fethullah Gülen för att dra in presidenten i en korruptionshärva.

Sedan dess har 1 800 Gülenanhängare gripits, bland dem 750 poliser, enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.