Bakgrund: Hagamannen

Niklas Lindgren gavs namnet Hagamannen efter flera överfallsvåldtäkter i Umeå i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Efter att ha avtjänat ett längre fängelsestraff för såväl grova våldtäkter som ett mordförsök släpptes han i somras, och bosatte sig i Norrbotten.

Kort efter frisläppandet utsattes Niklas Lindgren för misshandeln utanför ett elevhem i Norrbotten. Att det fanns en hotbild mot honom var känt och väntat med tanke på den typ av brottslighet han dömts för.

De tre är åtalade för grov misshandel av Niklas Lindgren, känd som Hagamannen, strax efter att han flyttat till ett elevhem i Norrbotten.

Vid rättegången i Luleå tingsrätt på måndagen var Lindgen inte närvarande i lokalen, utan deltog via videolänk från en annan domstol.

Männen – 24, 23 respektive 21 år – har enligt åklagaren tillsammans slagit och sparkat mot Niklas Lindgrens överkropp, huvud och ansikte. Vissa av slagen utdelades med en golfklubba.

I domstolen har Lindgren berättat om hur misshandeln påverkat honom, han har sviter efter hjärnskakning och är ännu inte helt återställd, rapporterar lokala medier. Han ser det som otänkbart att återvända till orten där misshandeln ägde rum.

Enligt SVT Norrbotten begär nu Lindgren ett skadestånd på 174 000 kronor. 96 000 kronor avser förlorad inkomst, eftersom hans utbildning försenats. Resten är för sveda och värk, ersättning för förstörda kläder besök hos läkare och tandläkare samt resor till skyddat boende.

Vittnen har förhörts under rättegången, och har kunnat peka ut i vart fall två av de åtalade.

Männen nekar dock till anklagelserna.