Fakta: Några andra stora mål

Rättegången i Borås tingsrätt handlar om misstänkta övergrepp mot 114 barn.

Några andra liknande fall med många unga brottsoffer de senaste åren:

2016: I en pågående rättegång i Attunda tingsrätt i Sollentuna är en 22-årig man misstänkt för bland annat våldtäkt mot barn. I målet finns 96 barn som ska ha utsatts via nätet.

2016, mars: En 29-årig man dömdes av Svea hovrätt till sju år och nio månaders fängelse för bland annat över 60 fall av grovt sexuellt tvång. Fallet hade 68 målsägande.

2015, september: En 25-årig man dömdes i Helsingborgs tingsrätt till fängelse i två år och nio månader. Mannen kontaktade barn i åldrarna 11–15 år via nätet och dömdes för brott mot 54 barn.

2015, juni: Två män dömdes av Svea hovrätt för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn. I målet fanns 44 målsägande i åldrarna 9–14, männen dömdes till fängelse i sex år respektive tre år och nio månader.

2015, mars: En man dömdes i Nacka tingsrätt till fem års fängelse. Åtalet gällde brott mot 57 flickor, den yngsta 11 år.

Totalt var det 180 offer som enligt åklagaren identifierades i det omfattande bevismaterialet av bilder, filmer och chattar i datorer, mobiler och usb-minnen. Själva åtalet omfattar 114 av dem.

Flertalet är 12–14 år gamla men där finns också 10- och 11-åringar och flickor över 15, över hela Sverige. Under rättegången i Borås är åtta andra tingsrätter i landet uppkopplade via videolänk.

Mannen ska ha angett två olika falska identiteter. Dels en flickas, dels en pojkes. Brotten ska ha begåtts från hösten 2012 till våren 2015 då en anmälan gjordes i Uppsala och härvan började nystas upp. Den 2 juni i fjol frihetsberövades mannen och en första husrannsakan gjordes i hans bostad i Ulricehamn.

Även på jobbdatorn

Ibland ska mannen ha haft långvarig kontakt med flickorna via nätforumen Kik, Skype och Chatroulette och förmått dem att klä av sig framför kameran. Ofta triggade av 46-åringens alias "Marie", som var jämnårig med flickorna.

– Syftet med alla kontakterna var att få dem att visa sig nakna och onanera. Men han har inte alltid lycktas, i flera fall har flickorna blockerat honom, säger åklagare Hedvig Lundblad.

Brottsmisstankarna gäller sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Utöver uppgifter från offren, och beslagen hos mannen, har bevis också hittats i en dator hos en tidigare arbetsgivare.

Mannens filmer visas

Under första rättegångsdagen väljer åklagarsidan att läsa innantill ur det som uppges vara 46-åringens konversation med en likasinnad man på nätet. De ska ha haft långvarig kontakt och kommentarer i stil med "mums, jäklar vad grejer du har" och "du är min läromästare" uppges handla om det material 46-åringen delade med sig av. "Det är en som blockat mig nu, hon vet att jag filmat allt" heter det på ett ställe i chatten.

Stora delar av den 46 dagar långa rättegången, som pågår till slutet av augusti, är inte öppen för åhörare på grund av offrens ålder och bevismaterialet.

– Det innehåller filmer där målsäganden onanerar framför kameran, och vi kommer att behöva visa en del av det här i rätten, säger åklagare Hedvig Lundblad.