Fakta: Swefilmer-åtalet

Swefilmer har funnits sedan 2011 och har utan tillstånd erbjudit strömmad film. Personerna bakom sajten har enligt åtalet tjänat pengar bland annat genom att sälja annonsplatser.

Åtalet omfattar totalt 1 432 filmer, som har gjorts tillgängliga på swefilmer.com.

Den misstänkte huvudmannen, en 25-åring, ska enligt åtalet bland annat ha haft hand om annonseringen på sidan och övervakat driften och innehållet på webbplatsen. Även den andre åtalade mannen, en 22-åring, ska på olika sätt ha varit inblandad i driften.

25-åringen ska ha tjänat minst 14 miljoner kronor på sajten, en summa som åklagaren nu kräver ska förverkas och tillfalla staten. Motsvarande summa för 22-åringen är betydligt mindre, 34 700 kronor.

Rättegången skulle ha inletts på tisdagen, men skjuts nu upp i avvaktan på en dom i EU-domstolen.

– Det är ett antiklimax för jag hade hoppats på att förhandlingen skulle fortsätta. Jag tyckte det fanns skäl att fortsätta, säger kammaråklagare Anna Ginner till P4 Halland.

Utredningen mot de båda männen har pågått en längre tid. Den utpekade huvudmannen bakom den populära strömningssajten, en 25-åring, hade varit häktad i sin frånvaro sedan förra sommaren när han i januari greps i Tyskland.

Han överlämnades under våren till Sverige och åtalades tillsammans med en 22-åring från Kungsbackatrakten. 25-åringen är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Han ska ha tjänat minst 14 miljoner kronor som åklagaren nu vill se förverkade, det vill säga att de ska tillfalla staten.

När förhandlingen inleddes i Göteborgs tingsrätt på tisdagen ville Kungsbackabons advokat att målet skulle skjutas upp i avvaktan på en dom i ett liknande fall i EU-domstolen. Detta gick rätten med på. Preliminärt nytt rättegångsdatum är satt till den sista september. Definitivt datum kan sättas först när EU-domstolen har fattat sitt beslut.

Upphovsrättsbrott kan ge fängelse i upp till två år och straffskalan för grovt penningtvättsbrott ligger på sex månader till sex år. Huvudmannen nekar till brott medan 22-åringen enligt åklagaren har medgivit ansvar i vissa delar.