Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

En allians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden, shiamuslimska Iran. Sedan dess har minst 6 400 människor dödats och 2,8 miljoner drivits på flykt.

I alliansen ingår Saudiarabien, Bahrain, Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Egypten, Jordanien, Marocko och Sudan. De har aktivt stöd av USA.

Alla försök att få till ett fredsavtal har misslyckats.

Källa: Reuters, AFP

Ledamöter sammanträdde för första gången på nästan två år, vilket sker sedan huthirebellerna förkastat en FN-plan för fred och bildat ett råd för att styra landet.

Källor i parlamentet uppgav att 91 av 301 ledamöter i nationalförsamlingen var närvarande, och samtliga röstade för rådet som skapades förra veckan.

Huthirebeller tog kontroll över Sanaa i september 2014, och sedan har de även lagt andra delar av det fattiga landet under sig. Framryckningarna har fått presidenten och hans regering att fly till Saudiarabien.

Även många parlamentariker har tagit sin tillflykt utomlands, och enligt källor var det några av ledamöterna som tvingades att delta i lördagens sammankomst.

Presidenten fördömde sessionen som ett brott mot konstitutionen.

– Oavsett vad som sker under detta möte har det ingen laglig verkan och kan inte genomföras, sade Mansur Hadi.

En saudiskt ledd koalition har stridit mot huthirebellerna och deras allierade – anhängare till den störtade presidenten Ali Abdullah Saleh – sedan mars i fjol. Minst 6 400 människor har dödats, och på lördagen uppger Läkare utan gränser att minst tio barn har dödats och 21 skadats. Enligt rebellerna dödades barnen under en saudiskledd attack mot en skola.