Fakta: Tredje stödprogrammet på fem år

Privatiseringar av statliga tillgångar, avregleringar på arbetsmarknaden, reformer av skattesystemet, höjd pensionsålder och försämrade pensionsvillkor är några av de beslut som Greklands koalitionsregering pressas till att fatta för att få nödlån utbetalade.

Nödlånen, totalt 86 miljarder euro, kommer från det tredje stödprogrammet på fem år till krislandet, som i somras var på väg att sparkas ut ur eurozonen när ett tidigare stödprogram spårade ur.

Greklands recession har raderat ut en fjärdedel av landets ekonomi sedan 2008 och arbetslösheten har legat kring 25 procent sedan flera år.

Ihållande budgetunderskott i krisens spår har samtidigt blåst upp landets statsskuld till ohållbara 200 procent av BNP, vilket kan jämföras med cirka 40 procent för Sverige.

Ett lagförslag om utfasade skattelättnader för bönder ligger på bordet. Parlamentets omröstning om förslaget blir på torsdag, samtidigt som EU-kommissionären Pierre Moscovici avslutar ett tvådagars besök i det konkursmässiga landet.

"Svåra beslut"

Moscovici ska träffa premiärminister Alexis Tsipras, finansminister Euklidis Tsakalotos och arbetsmarknadsminister Giorgos Katrougalos. Syftet är att få med sig underlag till eurozonens finansministermöte i Bryssel på måndag, där det kan fattas beslut om en utbetalning av nya nödlån.

– Det finns utmaningar, det är svåra beslut som måste fattas, sade Moscovici inför resan enligt den grekiska nyhetsbyrån ANA-MPA.

Greklands parlament har med knapp marginal, trots folkliga protester, redan röstat igenom flera omstridda lagar för att blidka långivarna under hösten. Men frågan om slopade skattelättnader för över en halv miljon grekiska bönder har liksom en rad andra politiskt känsliga frågor skjutits upp till sista minuten.

Tsipras, vars koalitionsregering har 155 av 300 röster i parlamentet, står därmed åter inför en prövningens tid. Det vankas såväl höjd pensionsålder som sänkta ersättningsnivåer, vilket upprör många greker.

Höjd moms på privatundervisning är ett annat förslag som fått många barnfamiljer att protestera.

Problemlån i banker

Den höga andelen problemlån i Greklands banker är en annan svår nöt att knäcka. Bankerna kan med dagens grekiska lagstiftning inte vräka och ta över pantsatta bostäder hur som helst, då skydd mot utmätning ges om det rör sig om så kallade primärbostäder till hushåll med låga inkomster.

Greklands fyra förlusttyngda storbanker ska dessutom senast på fredag presentera konkreta planer för hur de ska få in nytt kapital. Enligt ECB:s stresstester behöver de upp till 14,4 miljarder euro i nytt kapital för att klara ett ansträngt ekonomiskt scenario.

Merparten av kapitaltillskotten väntas komma från den grekiska stabilitetsfonden HFSF, som redan är majoritetsägare i tre av de fyra storbankerna.