– Vi går från ett brådskande till ett planerat förfarande, och anledningen är att det vid en samlad bedömning fortfarande finns risk för ordning och säkerhet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Han ser inte framför sig något snabbt avvecklande av gränskontrollerna.

– Min bedömning är att det är två faktorer som avgör. Dels att EU och Schengen får kontroll över yttre gräns, dels att EU tar ett gemensamt ansvar för flyktingsituationen. Gör man det, kan vi trappa ned, säger Ygeman.

Gränskontrollerna innebär att polisen vid gränsövergångsställen kontrollerar personer som reser in i Sverige. De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort. Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder ska därför ha med sig pass eller nationellt id-kort.

Personer som väljer att ansöka om asyl vid svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet. EU-reglerna tillåter tillfälliga gränskontroller i högst sex månader.