Här är regeringens andrahandsplan

Höjt avdrag1

 Regeringen vill höja schablonavdraget för andrahandsuthyrning från 21 000 kronor till 40 000 kronor. Bostadsrättsinnehavare som hyr ut får dra bort avdra-get från inkomsten för att hyra ut.

Först på 4 000

 Regeringen har höjt avdraget i omgångar sedan 2008. Schablonbeloppet
för avdrag låg då på 4 000 kronor.


Minus 160 miljoner

Enligt finansdepartementet kommer förslaget innebära ett skattebortfall på 160 miljoner kronor under 2013. Riksdagen förväntas ta ställning till regeringens förslag under hösten.

En undersökning gjord av förrådsuthyrningsföretaget Selstor visar att stockholmare bor i andra hand i betydligt större utsträckning, och under längre tid, än resten av landet. Enligt undersökningen har 38 procent av stockholmarna bott eller bor i andra hand medan samma siffra för övriga landet är 24 procent.

Frida Myrevik har ett andrahandskontrakt på Lidingö som snart löper ut och känner väl till svårigheterna.

– Det är väldigt kämpigt och tidskrävande att leta andrahandsboende och man hör skräckhistorier om folk som blir lurade så det gäller att vara försiktig. Det enda andra alternativet är egentligen att köpa en lägenhet, säger Frida.

Regeringen vill dock öppna upp andrahandsmarknaden och föreslår höjt schablonavdrag för andrahandsuthyrning.

– Vi måste vända på alla stenar för att få fram fler bostäder, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Är det bra att människor bor i andra hand?

– Det bästa är att människor har tak över huvudet. Vi vill göra reglerna tydligare för att få fram fler bostäder.

Regeringens förslag möts med kritik.

– Schablonavdraget har redan höjts och det finns inget som tyder på att bostadsmarknaden har lättat för det, säger Hanna Mörck på Jagvillhabostad.nu.

Hanna Mörck och Martin Sahlin på Stockholms studentkårers centralorganisation är vidare överens om att förslaget inte är någon lösning på Stockholms bostadsproblem.

– Man måste bygga fler bostäder, säger de båda.