Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd består av 15 länder.

Fem är permanenta: Kina, Ryssland, USA, Frankrike och Storbritannien.

Övriga tio väljs in för två år i taget. För närvande är de Angola, Egypten, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Senegal, Spanien, Ukraina och Uruguay.

FN:s generalförsamling väljer in de icke-permanenta medlemmarna.

Sverige, Nederländerna och Italien slåss om två västeuropeiska platser 2017–2018.

Senast Sverige satt i FN:s säkerhetsråd var 1997-98.

Sverige har sammanlagt suttit tre gånger i FN:s säkerhetsråd.

Källor: Regeringen, FN-förbundet

Sällan har en svensk statsminister besökt Etiopien så ofta som under det gångna året. Tre gånger har Stefan Löfven landat med regeringsplanet på Addis Abebas flygplats för att träffa afrikanska ledare.

– Addis har blivit som ett andra hem för mig, sade Löfven i ett tal till regeringschefer på Afrikanska unionens toppmöte i januari.

Även utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin är flitiga Afrikaresenärer. En orsak är att Afrika är en nyckelkontinent i den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd. Där finns över 50 potentiella röster att hämta.

– Det är svårt att vinna om du inte vinner Afrika, säger utrikesdepartementets kampanjgeneral Niclas Kvarnström till TT.

Alla räknas

Sverige behöver minst 129 röster när de 193 FN-länderna i juni röstar om vilka länder som ska få en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Därför passar ministrar på att göra reklam för kandidaturen så ofta tillfälle bjuds, även om inga resor enbart görs för att jaga röster.

Alla länders röst väger lika tungt, även diktaturers och små önationers röster.

– En röst, är en röst är en röst, säger Kvarnström.

Regeringen kan bland annat hoppas på röster från en rad små östater. Sverige stödjer deras kamp för kraftfulla globala klimatåtgärder både politiskt och ekonomiskt. Biståndsminister Isabella Lövin besöker just nu Söderhavsöarna Tonga, Fiji och Kiribati och statsministern har tagit emot Marshallöarnas president i Stockholm.

Hederssändebud

På ett möte för karibiska staters utrikesministrar i St Lucia påminde Wallström om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

– Jag hoppas att vi har ert stöd, sade hon i sitt tal.

Wallström har även sålt in Sveriges kandidatur på ett Asien-Afrika-möte i Jakarta förra våren. Där lyfte hon fram att Sverige vill att fler länder i Afrika, Asien och Latinamerika ska få plats i säkerhetsrådet.

Regeringen har också utsett hederssändebud för kampanjen. Till exempel har förre biståndsministern Pierre Schori rest intensivt i Latinamerika och bland annat varit på Kuba.

Värstingar

Även diktaturers röster är viktiga. På en inofficiell lista på UD finns 28 länder som kan vara intressanta för Sverige, bland andra Centralafrikanska republiken, Ekvatorialguinea och Saudiarabien. Det är diktaturer som utpekas som "de värsta av de värsta" av organisationen Freedom House.

Bland människorättsorganisationer finns en oro för vad som sker när Sverige ska "vinna över" sådana stater.

– Vad blir motprestationen? Risken finns att man ser mellan fingrarna på människorättsbrott och minskar stödet till människorättsförsvarare som är under starkt tryck i de här länderna, säger Roberth Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Arga Saudier

Men Niclas Kvarnström säger att inget ändrats i Sveriges mr-politik.

– Vi fortsätter att ta upp mr-frågor med alla länder, där vi tycker att det är relevant. Ingen del av vår kampanj handlar om att byta röster mot att inte tala om mänskliga rättigheter, säger han.

Till exempel kritiserade Wallström förra våren bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Något som fick Arabförbundet att stoppa hennes anförande vid ett möte i Kairo. Relationerna har sedan dess reparerats och Sverige kan fortfarande hoppas på röster från Arabvärlden, inte minst tack vare det svenska erkännandet av Palestina som stat.